Europese Commissie brengt richtsnoeren uit over de toepassing van de richtlijn inzake gezinshereniging

De Europese Commissie stelt richtsnoeren voor met het oog op een correcte toepassing van de richtlijn inzake gezinshereniging (2003/86/EG) over de lidstaten heen alsook met het oog op het tegengaan van eventuele misbruiken.

Europese Commissie

Het recht op gezinshereniging van migranten is erkend doorheen de EU. Er zijn gemeenschappelijke voorwaarden voor de binnenkomst en het verblijf van familieleden van een niet-EU-burger (die wettig in een lidstaat verblijft). In de praktijk blijkt er evenwel nood te zijn aan een grotere coherentie op vlak van de implementatie van de gemeenschappelijke regels. 

Om die reden presenteert de Commissie nu richtsnoeren voor een correcte en betekenisvolle toepassing van de richtlijn 2003/86/EG over gezinshereniging van niet-EU-burgers. De Mededeling komt er na een publieke consultatie over het onderwerp, waardoor de Commissie verdere actie moest ondernemen om een meer effectief regime inzake gezinshereniging op EU-niveau te verwezelijken. 

The richtsnoeren beoogen meer transparantie en een duidelijker begrip van de regels op vlak van gezinshereniging en gemeenschappelijke standaarden op EU-niveau, inclusief op vlak van:  

  • de draagwijdte van de richtlijn;
  • de indiening en het onderzoek van een aanvraag; 
  • de versiten voor het uitoefenen van het recht op gezinshereniging;
  • de binnenkomst en het verblijf van gezinsleden;
  • de situatie van begunstigden van internationale bescherming;
  • brede principes over de beschikbaarheid van informatie, het hogere belang van het kind, misbruik en fraude, het recht op beroep. 

Het persbericht (in het Engels) is hier beschikbaar. 

De Mededeling zelf kan hier worden geraadpleegd. 

Ter informatie: Commentaren van Professor Steve Peers (in het Engels) zijn hier beschikbaar. 

Publicatiedatum: vr 04 apr 2014
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: