EU-Raad neemt richtlijn aan over seizoensarbeiders uit derde landen

Na een stemming in het Europees Parlement op 5 februari 2014, nam de Raad vandaag formeel de richtlijn aan over seizoensarbeiders uit derde landen. De lidstaten zullen de richtlijn in hun nationale wetgeving moeten omzetten binnen twee en half jaar na publicatie in het EU-Publicatieblad.

Logo European Council

De nieuwe richtlijn harmoniseert de voorwaarden voor binnenkomst en verblijf, en de rechten van seizoensarbeiders. Het betreft seizoensarbeiders die hun hoofdverblijfplaats hebben in een derde land, maar die tijdelijk en wettig in de EU verblijven om seizoensarbeid te verrichten, bijvoorbeeld in de landbouw of de toeritische sector. Elke lidstaat zal een maximale verblijfsperiode bepalen tussen vijf en negen maanden in een periode van 12 maanden.

De richtlijn

  • geeft transparante reles inzake binnenkomst en verblijf,
  • het bevat een gemeenschappelijke set van rechten waar seizoensarbeiders recht op hebben tijdens hun verblijf in de EU, om op die manier economische en sociale uitbuiting te vermijden,
  • het bevat stimulansen en garanties om te vermijden dat tijdelijke verblijven permanent worden.

Lidstaten blijven het recht behouden om de aantallen toegelaten personen te bepalen en zullen de mogelijkheid hebben om aanvragen te verwerpen als er EU werknemers ter beschikking zijn.

Deze richtlijn over seizoensarbeiders legt voor de eerste keer EU-regels vast die  voornamelijk gericht zijn op laaggeschoolde immigranten.
 

Achtergrond

De richtlijn over seizoensarbeiders is een nieuw wetgevend instrument van het EU gemeenschappelijk beleid over legale migratie. Twee andere voorstellen van de Commissie over legale migratie worden momenteel nog onderhandeld tussen de Raad en het Europees Parlement. Het gaat respectievelijk over het voorstel rond  "intra-corporate transferees" and het voorstel over  onderzoekers, studenten, scholieren, trainees, vrijwilligers en au pairs.

Meer informatie 

Meer informatie over de nieuwe richtlijn is de te vinden in de persberichten van de  Europese Raad, het Europese Parlement en de Europese Commissie.   

Publicatiedatum: ma 17 feb 2014
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: