EMN jaarlijkse conferentie in Estland over de EU Wereldwijde Race voor Talent Global Race for Talents

In het kader van het Estse voorzitterschap van de Europese Raad, organiseerde het Estse Nationale Contactpunt van het EMN op 21 en 22 september 2017 een tweedaagse conferentie. De deelnemers bogen zich over goede praktijken en uitdagingen om talent aan te trekken en te behouden voor de EU en de lidstaten.

Op 21 en 22 september 2017 vond de jaarlijkse EMN conferentie plaats in Talinn (Estland) met de titel ‘The EU in the Global Race for Talents: Challenges and Solutions in Strengthening EU’s Competitiveness’.

Op het evenement kwamen deelnemers samen uit het brede veld van legale migratie, inclusief vertegenwoordigers van de lidstaten van de Europese Commisie, het Eurpees Parlement, Internationale organisaties en de private sector.

Op de eerste dag bediscussieerden vier opeenvolgende panels de verschillende aspecten van zogenaamde 'talent-migratie'. Dit ging onder meer over de EU-initiatieven om talent-migratie te faciliteren, goede praktijken van de verschillende lidstaten om talent aan te trekken (inclusief nationale en lokale maatregelen), de aanpak van private actoren, alsook de kwestie van internationale mobiliteit vanuit het perspectief van migranten.

Op de tweede dag focusten drie workshops op de goede praktijkene en uitdagingen om de verschillende categoriëen van buitenlands talent aan te trekken: studenten (zie de EMN Inform over het houden van derdelands studenten in de EU), werknemers en startende ondernemers.

Alle presentaties, opnames en foto's van het evenement zijn hier beschikbaar.

In de komende maanden zal EMN een aantal briefing papers en informs opmaken over de besproken kwesties. Deze zullen op deze website beschikbaar worden gesteld.

Voor meer informatie over het evenement, zie de website van het Estse EMN Contactpunt.

Publicatiedatum: vr 22 sep 2017
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Soort nieuws: