februari 2024

Gezien de grote druk op het Belgische opvangsysteem, creëerde Fedasil meer dan 3.000 plaatsen in 2023. Ondanks deze inspanningen, kwam Fedasil vorig jaar plaatsen tekort om alle aanvragers van internationale bescherming op te vangen.   
Hoofdthema: Opvang
Trefwoorden: opvangcentrum, opvangcrisis, opvangcapaciteit

februari 2024

Op voorstel van de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie heeft de Ministerraad vandaag ingestemd met de sluiting van een huurovereenkomst voor het gebruik van een terrein in Lodelinsart (Charleroi). Fedasil zal de locatie beschikbaar stellen aan het Rode Kruis om containers te plaatsen om zo de opvangcapaciteit voor aanvragers van internationale bescherming te vergroten.
Hoofdthema: Opvang
Trefwoorden: opvangcapaciteit, opvangcentrum, container

januari 2024

A new reception centre that can accommodate a maximum of 135 applicants for international protection has opened in Ghent. This is the second reception centre managed by Fedasil in the city. Since 2020, the Agency has been organizing the reception of 250 people on a pontoon in the port of Ghent.
Hoofdthema: Reception
Trefwoorden: reception centre, Ghent

december 2023

The first 15 asylum seekers have arrived today at the new Fedasil reception centre in Grimbergen. The new reception centre, which will accommodate up to 100 people, is specifically intended for people with medical problems, as well as their families.
Hoofdthema: Reception
Trefwoorden: reception centre, medical care

december 2023

On the proposal of the Secretary of State for Asylum and Migration Nicole de Moor, the Council of Ministers agreed today on the extension of support measures for the reception and support of asylum seekers in the Brussels-Capital Region. A total of 2000 places are now available for asylum seekers who cannot immediately get a place in the Fedasil reception network.

oktober 2023

The federal government has reached an agreement today on the 2024 budget. While 1.2 billion euros will improve the budget balance, 500 million euros will cover additional needs, including in the asylum and migration field.
Hoofdthema: Reception
Trefwoorden: federal budget, reception crisis

september 2023

De ministerraad keurt op voorstel van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor een ontwerp van koninklijk besluit goed betreffende de toekenning van materiële hulp aan de verzoekers om internationale bescherming met beroepsinkomsten en andere categorieën van inkomsten.

september 2023

De ministerraad gaat op voorstel van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor akkoord met de ondersteuning en begeleiding van personen die de opvang verlaten en van personen die buiten het opvangnetwerk verblijven. De ministerraad gaat akkoord met het actieplan en de financiering daartoe.
Hoofdthema: Opvang
Trefwoorden: Fedasil, socio-juridische ondersteuning

september 2023

Vandaag oordeelde de Raad van State dat het gebruik van de extreme noodprocedure gerechtvaardigd was en dat het besluit om geen opvang te bieden aan alleenstaande mannelijke asielzoekers in strijd is met het recht op opvang dat asielzoekers volgens de wet hebben.

september 2023

Vandaag zijn de eerste bewoners aangekomen in het opvangcentrum van Fedasil in Alveringem (West-Vlaanderen). Het gaat om Syrische gezinnen die zijn hervestigd vanuit Libanon.

augustus 2023

Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, heeft beslist om tijdelijk alleenstaande mannen die asiel aanvragen in België niet meer op te vangen in het netwerk van Fedasil. Zo anticipeert zij op de stijgende instroom van families en kinderen en om in de winter absoluut te vermijden dat kinderen op straat zouden terecht komen. De laatste dagen gaat het aantal gezinnen met kinderen dat asiel vraagt, sterk de hoogte in.

augustus 2023

Sinds vandaag, 21 augustus 2023, zijn de eerste bewoners in het nieuwe opvangcentrum in Walcourt aangekomen. De andere bewoners, voornamelijk families, komen geleidelijk aan in de komende dagen.
Hoofdthema: Opvang
Trefwoorden: opvangcentrum

juli 2023

In today’s Chamber judgment in the case of Camara v. Belgium, the European Court of Human Rights held, unanimously, that there had been a violation of Article 6 (right to a fair hearing) of the European Convention on Human Rights. It could not accept that the time taken by the Belgian authorities in the present case to enforce a court order aimed at protecting human dignity had been reasonable.

mei 2023

Dankzij deze samenwerking zullen jongeren van heel België vrijwilligerswerk kunnen doen in opvangcentra. Daarnaast zullen jonge asielzoekers aan de maatschappij kunnen deelnemen, buiten het centrum waar ze verblijven
Hoofdthema: Opvang
Trefwoorden: vrijwilliger, opvangcentrum

maart 2023

Fedasil verhoogt de opvangcapaciteit voor niet-begeleide minderjarigen. Midden april 2023 zal er een nieuw opvangcentrum openen op de plaats van het voormalig hotel 'Lambermont 322', gelegen in de Lambertmontlaan in Schaarbeek.

maart 2023

Fedasil funds specific projects every year. In 2023, 16 projects receive national funding, of which 4 projects concern the activation of asylum seekers through employment, and 8 projects benefit from European funding (AMIF).

maart 2023

Het Agentschap nodigt vzw's, ngo's, steden en gemeenten uit om in te tekenen op een flexibele kaderovereenkomst voor het sluiten van unieke onderlinge partnerschappen.

februari 2023

From this Wednesday, the three organizations offer immediate hosting in a building located in Anderlecht to applicants who will later be referred to a reception center from Fedasil.
Hoofdthema: Reception
Trefwoorden: reception crisis, reception centre

januari 2023

Op 24 januari 2023 woonde de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole De Moor, het actualiteitsdebat bij over de opvangcrisis in de Commissie voor Binnenlandse Zaken, Veiligheid, Migratie en Administratieve Zaken.
Hoofdthema: Opvang

januari 2023

In 2022, Fedasil welcomed 71 refugees resettled in Belgium, mostly Syrians from Jordan, Egypt and Lebanon. This figure is not in line with the objectives set at the beginning of last year.
Hoofdthema: Reception
Trefwoorden: resettlement

december 2018

Op 12 december 2018 organiseerde het Belgisch Contactpunt van het Europees Migratienetwerk (EMN) zijn jaarlijks beleidsevenement rond asiel en migratie. Recente nationale en Europese ontwikkelingen op het vlak van internationale bescherming, legale migratie en integratie kwamen aan bod, alsook de recente evoluties aangaande irreguliere migratie, mensenhandel en terugkeer.  

april 2018

Following the release of its EASO Guidance on reception conditions: operational standards and indicators in December 2016, EASO has just issued the EASO guidance on contingency planning in the context of reception.  
Hoofdthema: Reception
Trefwoorden: EASO

maart 2018

De regering keurde op 24 maart 2018 een nieuw afbouwplan van opvangplaatsen voor verzoekers om internationale bescherming goed. Vandaag bestaat het opvangnetwerk uit 23.815 opvangplaatsen. Dat moet in 2019 terug gebracht zijn tot 16.629 opvangplaatsen, waarvan 10.044 collectieve plaatsen en 6.585 individuele opvangplaatsen. Met dit plan keert het netwerk terug naar het normale niveau van vóór de opvangcrisis.  
Hoofdthema: Opvang
Trefwoorden: reception place

december 2017

Vandaag heeft het Belgische Contactpunt van het Europees Migratienetwerk (EMN) een conferentie georganiseerd over de voornaamste ontwikkelingen op het vlak van asiel en migratie die zich hebben voorgedaan in 2017.