Volgens het bureau van de Verenigde Naties voor de bestrijding van drugs en criminaliteit (UNODC) vergroten klimaatverandering en conflicten de risico's van mensenhandel.

Het 2022 UNODC ‘Global Report on Trafficking in Persons’ is vandaag gepubliceerd. Het toont aan dat klimaatverandering de kwetsbaarheid voor mensenhandel vergroot en gewapende conflicten een voedingsbodem voor mensenhandel zijn.

Het 2022 UNODC ‘Global Report on Trafficking in Persons’  benadrukt dat klimaatverandering de risico's van mensenhandel vergroot. In 2021 waren 23,7 miljoen mensen intern ontheemd door natuurrampen, terwijl vele anderen emigreerden om aan de - door het klimaat veroorzaakte -armoede te ontsnappen.  Mensen beroofd van hun inkomen en gedwongen om hun gemeenschap te ontvluchten, worden een gemakkelijke prooi voor mensenhandelaars.

Het rapport benadrukt ook mensenhandel een vruchtbare voedingsbodem vindt in oorlog en conflict.  Afrika is verreweg het zwaarst getroffen continent. Daarnaast wijst het VN-bureau op een potentieel gevaarlijke situatie in Oekraïne, waar het risico dat vluchtelingen het slachtoffer worden van mensenhandel vergroot.

Het rapport concludeert dat:

  • De Covid pandemie een impact had op het aantal opgespoorde slachtoffers, dat voor het eerst in 20 jaar daalde;
  • Mensenhandel voor seksuele uitbuiting tijdens de pandemie minder werd vastgesteld;
  • De aanpak van mensenhandel vaak tekort schoot, waardoor slachtoffers vaak op zichzelf waren aangewezen;
  • De wereldwijde vertraging van veroordelingen toenam tijdens de Covid-19-pandemie;
  • Toenemende straffeloosheid in thuislanden resulteerde in een stijging van het aantal slachtoffers en een stijging van het aantal bestemmingslanden.
  • Naarmate nieuwe vormen van uitbuiting opdoken, mannen en jongens een groter aandeel vormden in het aantal opgespoorde slachtoffers;
  • Vrouwen en kinderen leiden onder meer geweld gepleegd door mensenhandelaars;
  • Sterk gestructureerde criminele organisaties exploiteren meer mensen, op een gewelddadigere manier en voor langere tijd.
  • In onderzoeken naar mensenhandel, lopen vrouwen significant meer kans om veroordeeld te worden dan mannen .

Het volledig rapport kan u hier raadplegen.

Publicatiedatum: di 24 jan 2023
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: