Nieuwe set maatregelen om de EU-externe grenzen te bewaken en de Schengenzone zonder interne grenscontroles te beschermen

De Commissie stelt voor een Europese grens- en kustwacht op te richten en om alle personen die het Schengengebied binnenkomen of verlaten, stelselmatig te controleren aan de hand van de relevante databases.

Logo European Commission

Bron: European Commissie

De Europese Commissie kwam vandaag met een aantal voorstellen voor belangrijke maatregelen om de buitengrenzen van de EU te beheren en het Schengengebied zonder binnengrenzen te beschermen.

Het pakket bevat:

1. Een verordening tot oprichting van een  Europese grens- en kustwacht zal bestaan uit een agentschap voor de Europese grens- en kustwacht, dat wordt opgericht op basis van Frontex, en de instanties van de lidstaten die met het grensbeheer zijn belast. De nieuwe Europese grens- en kustwacht wordt gekenmerkt door: (i) en pool van snel inzetbare grenswachters en technische uitrusting; (ii) een rol van monitoring en toezicht; (iii) een mandaat om in te grijpen, (iv) surveillance door de kustwacht, (v) een mandaat om in derde landen actief te zijn, (vi) een grotere rol bij terugkeer, en (vii) een rol inzake het garanderen van interne veiligheid.

2. Een gerichte herziening van de Schengengrenscode, die systematische controles toelaat van EU-burgers aan de buitengrenzen. EU-burgers zullen verplicht worden gecontroleerd aan de hand van databases zoals het Schengeninformatiesysteem, de Interpoldatabase van gestolen en verloren reisdocumenten en de relevante nationale systemen. Daarbij wordt nagegaan of binnenkomende personen een dreiging vormen voor de openbare orde en de interne veiligheid.

3. Een verordening over een Europees reisdocument voor de terugkeer van irregulier verblijvende personen.

4. Een herzien EUROSUR (European Border Surveillance System) Handbook, om in het bijzonder de taken van de nationale coördiantiecentra te beschrijven en de manier waarop zij verwacht worden om hun reactie tegen irreguliere migratie en grensoverschrijdende criminalitiet te coördineren.

5. Het 8ste rapport over de Schengenregio, dat ingaat op twee grote uitdagingen voor de Schengenregio, met name de vluchtelingencrisis en de terrorismedreiging.  

Voor meer informatie, zie het persbericht van de Europese Commissie met links naar specifieke factsheets. .

Publicatiedatum: di 15 dec 2015
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: