Metropolis Conferentie: Cecilia Malmström overziet 14 jaar CEAS

Op de Metropolis Conferentie in Tampere van 13 september, blikte Cecilia Malmström, Europees Commissaris voor Binnenlandse Zaken, terug op de verwezenlijkingen en uitdagingen aangaande het Gemeenschappelijk Europees Asielsysteem.

14 jaar na de Top van Tampere in 1999, evalueert Cecilia Malmström de verwezenlijkingen en de resterende uitdagingen voor de Europese Unie omtrent haar asiel- en migratiebeleid.

14 jaar geleden, op een speciale bijeenkomst van de Europese Raad, werd de kiem gelegd voor de ontwikkeling van een Europese Ruimte van Vrijheid, Veiligheid en Recht. Tijdens deze ontmoeting werd het Programma van Tampere goedgekeurd, dat een kader voor een Gemeenschappelijk Europees Asielsysteem voorziet. In 2008 ondernam de Europese Raad een grootse herziening van het reeds ontwikkelde acquis. Eerder dit jaar echter, werden definitief knopen doorgehakt. Tevens werd een nieuw agentschap - Het Europees Ondersteuningsbureau voor Asiel, of EASO - opgericht om de Lidstaten bij te staan bij de implementatie van het Europees Asielrecht en om de praktische samenwerking te verbeteren. Op dit moment is de belangrijkste uitdaging om te zorgen voor een coherente implementatie doorheen de EU, opdat het Europees Asielsysteem ook sterk zou zijn in de praktijk.

Aangaande migratie dan, benadrukte Cecilia Malmström het groeiende belang van legale migratie voor de Europese Unie, en de impact ervan op economische groei en concurrentiekracht, demografische uitdagingen, sociale cohesie, culturele diversiteit en buitenlandse betrekkingen. Nieuwe richtlijnen liggen momenteel op tafel, om de Europese Unie aantrekkelijker te maken voor toekomstige werkkrachten. Ook zal de Europese Unie investeren in integratie.

Afsluitend, vermeldt Cecilia Malmström de Globale Aanpak van Migratie en Mobiliteit (GAMM), een overkoepelend kader voor het Buitenlands Migratiebeleid van de EU. Ze onderstreepte eveneens de nood en de huidige kansen om de voordelen van migratie te versterken.

De volledige speech kan hier gelezen worden.

Publicatiedatum: vr 13 sep 2013
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Soort nieuws: