Mededeling betreffende het EU-terugkeerbeleid beschrijft de gemaakte vooruitgang en toekomstige ontwikkelingen.

In de Mededeling benadrukt de Commissie dat de Lidstaten de Terugkeerrichtlijn omgezet hebben in nationaal recht maar dat er ruimte is voor verbetering van de praktische uitvoering van de Richtlijn en van het terugkeerbeleid in het algemeen.

European Commission logo

De Mededeling concludeert onder andere dat:

de Terukeerrichtlijn bijgedragen heeft tot positieve ontwikkelingen met betrekking tot: de eerbiediging van de grondrechten; eerlijke en efficiënte procedures; de beperking van gevallen waarin migranten geen duidelijke juridische status meer hebben; het primaire belang van vrijwillig vertrek; de bevordering van re-integratie en alternatieven voor bewaring.

Ondanks deze positieve veranderingen, is er nog ruimte voor verbetering wat betreft de praktische uitvoering van de richtlijn en van het terugkeerbeleid in het algemeen. De aandacht moet gericht worden op: aspecten gelinkt met bewaringsomstandigheden; een meer sytematisch gebruik van alternatieven voor bewaring;  de organisatie van onafhankelijke toezichtssystemen voor gedwongen terugkeer; de algemene efficientie van het beleid (bv. snelle procedures en meer gevallen van vrijwillige terugkeer).

Alles wel beschouwd identificeerde de Commmissie vijf grote actiedomeinen:

  • verzekeren van een adequate en doeltreffende uitvoering van de bestaande regels
  • bevorderen van consistentere, met de grondrechten verenigbare praktijken
  • Verder ontwikkelen van de dialoog en de samenwerking met derde landen
  • verbeteren van de operationele samenwerking tussen lidstaten met betrekking tot terugkeer
  • bevorderen van de rol van FRONTEX op het gebied van terugkeer

Meer details in MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT betreffende het EU-terugkeerbeleid; alsook in deze MEMO/14/243.

Publicatiedatum: vr 28 mrt 2014
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: