Maggie De Block beantwoordt parlementaire vragen gerelateerd aan ERPUM en andere asiel- en migratiekwesties

Op 23 oktober heeft Maggie De Block verschillende vragen beantwoordt gerelateerd aan het Europese platform (ERPUM) aangaande de terugkeer van niet-begeleide minderjarigen.

Sarah Smeyers (N-VA) vroeg staatssecretaris Maggie De Block of België geïnteresseerd is om deel te nemen aan het Europese terugkeerplatvorm voor niet-begeleide minderjarigen: European Return Platform for Unaccompanied Minors (ERPUM).

Maggie De Block antwoordde dat de Zweedse migratiedienst dit project opgestart heeft en dat het momenteel wordt het toegepast door een team van Zweedse, Noorse, Engelse en Nederlandse experts. De Zweedse migratiedienst staat open voor een Belgische deelname  de staatssecretaris heeft haar administratie om de nodige voorbereidingen gevraagd om dat eventueel mogelijk te maken. Er wordt gewerkt met een gezamenlijk systeem van family tracing voor minderjarigen die het contact met hun ouders hebben verloren. Dat wil men nu ook uitbreiden tot andere familieleden als grootouders, neven en tantes.

Als België een zogenaamde medebegunstigde wordt, zal België ook deelnemen aan de coördinerende activiteiten. De ambtenaren van de Dienst Vreemdelingenzaken zullen dan het gros van de taken op zich nemen, maar zal hierbij ook nauw samenwerken met de dienst Voogdij van de FOD Justitie en met Fedasil.

Het huidige ERPUM-project loopt af eind 2012 en de Zweedse migratiedienst heeft een vervolgproject ERPUM 2 ingediend bij het Europees Terugkeerfonds. De Europese financiering voor 2013 moet nog worden afgewacht.

Over ERPUM

EPRUM is een Europees project. Men beoogt hiermee een humane en vrijwillige terugkeer van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen.

Het project ving aan in januari 2011 naar aanleiding van het stijgend aantal kinderen dat asiel komt aanvragen in Europa. De grondslag van het project ligt gedeeltelijk in het Europees actieplan aangaande niet-begeleide minderjarigen van 2010.

EPRUM wordt gefinancieerd door het Europees terugkeerfonds. De Zweedse migratiedienst beheert het project.

Publicatiedatum: di 23 okt 2012
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Soort nieuws: