Lidstaten worden uitgenodigd deel te nemen in een vrijwillige humanitaire toegangsregeling voor Syrische vluchtelingen uit Turkije

De Europese Commissiestelde vandaag een aanbeveling voor over een vrijwillige regeling met Turkije inzake de toelating van vluchtelingen uit Syrië op humanitaire gronden

Logo European Commission

Turkije vangt momenteel meer dan twee miljoen mensen op die door het conflict in Syrië ontheemd zijn geraakt. Meer dan 750 000 asielzoekers en economische migranten zijn in 2015 vanuit Turkije de EU binnengekomen.

Om meer orde te brengen in de migratiestromen naar de EU en met het oog op de invoering van een systeem van solidariteit en gedeelde verantwoordelijkheid voor de bescherming van deze mensen, stelt de Commissie een aanbeveling voor een vrijwillig humanitair toelatingsregeling met Turkije.  De regeling zal enkel van toepassing zijn voor personen die bij de Turkse autoriteiten werden geregistreerd voor de EU-Turkije bijeenkomst van 29 November.

Lidstaten worden uitgenodigd om, op basis van individuele mogelijkheden, deel te nemen en tijdelijke bescherming aan te bieden aan kwetsbare personen die gevlucht zijn uit Syrië.

Achtergrondinformatie

Op 15 oktober heeft de Commissie een gezamenlijk EU-Turkije actieplan aan de Europese Raad voorgelegd met het oog op de aanpak van de Syrische vluchtelingencrisis. De Raad heeft dit actieplan goedgekeurd en op 29 november een topontmoeting EU-Turkije belegd waarop het actieplan in werking werd gesteld en aan de betrekkingen tussen de EU en Turkije een nieuwe impuls werd gegeven.

Op 24 november heeft de Commissie een voorstel voor een rechtskader ingediend – de vluchtelingenfaciliteit voor Turkije– met het oog op het coördineren en stroomlijnen van de financiële maatregelen waarmee steun wordt geboden aan Syriërs die onder tijdelijke bescherming in Turkije verblijven en aan hun gastgemeenschappen.

Voor meer informatie, zie de website van de Europese Commissie.

Publicatiedatum: di 15 dec 2015
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: