JBZ Raad van 6 en 7 december 2012

De Raad van ministers van justitie en binnenlandse zaken, waaronder de Belgische afgevaardigden Joëlle Milquet, Annemie Turtelboom en Maggie De Block, is samengekomen op 6 en 7 december 2012. Er stonden verschillende thema's op de agenda aangaande asiel en migratie.

Logo European Council

De bevoegde ministers bespraken de vorderingen van het Stockholmprogramma, die de strategie vastlegt voor de periode 2010-2014 op het vlak van vrijheid, veiligheid en justitie.

De stand van zaken aangaande het gemeenschappelijke Europese asielsysteem (CEAS) kwam aan bod, in het bijzonder wat betreft de asielprocedurerichtlijn, de Eurodac richtlijn (vingerafdrukvergelijking) en de Dublin regelmentering.

  • Wat betreft de asielprocedurerichtlijn zijn er vorderingen gemaakt in de onderhandelingen tussen de Raad met het Europese Parlement met het oog op het bereiken van een akkoord voor het einde van het jaar. Op 27 november nam het Comité van permanente vertegenwoordigers (Coreper) een aangepast compromisvoorstel aan. De onderhandelingen zijn nu in een eindstadium en een akkoord voor het einde van het jaar zou mogelijk moeten zijn.
  • Wat betreft de Eurodac richtlijn, heeft de Raad een standpunt ingenomen met het oog op onderhandelingen met het Europees Parlement. Er wordt verwacht dat de onderhandelingen in de komende dagen van start gaan, van zodra het parlement een standpunt heeft aangenomen.
  • Voor wat betreft de Dublin richtlijn, heeft de Raad een politiek akkoord bereikt met het Europees Parlement. De nieuwe richtlijn zal een "early-warning" mechanimse introduceren. Dit mechanisme zal de praktische werking van nationale asielsystemen evalueren, zal lidstaten in nood bijstaan en zal proberen om een asielcrisis te voorkomen. Het mechanisme is er dus eerder op gericht om nieuwe asielcrisissen te voorkomen dan om de gevolgen van een dergelijke crisis aan te pakken.

Verder nam de Raad ook akte van het tweede en finale report aangaande de implementatie van het actieplan aangaande het versterken van de externe dimensie in de strijd tegen mensenhandel.

Daarnaast besprak het gemengde Comite (EU plus Noorwegen, Ijsland, Liechtenstein en Zwitserland) onderwerpen zoals SIS II en het beheer van de Schengenzone.

Meer informatie vind u hier.

Publicatiedatum: vr 07 dec 2012
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Soort nieuws: