De Raad Justitie en Binnenlandse Zaken bereikt een akkoord over twee belangrijke asiel- en migratiedossiers

Vandaag hebben de ministers van Binnenlandse Zaken overeenstemming bereikt over de verordening betreffende asiel- en migratiebeheer en de verordening betreffende asielprocedures. Beide wetten zijn hoekstenen van een nieuw Europees migratie- en asielbeleid. 

Vandaag heeft de Raad een akkoord bereikt over twee belangrijke asiel- en migratiedossiers:

  • De asielprocedure verordening (APR) stelt een gemeenschappelijke procedure voor de hele EU vast die de lidstaten moeten volgen wanneer mensen internationale bescherming zoeken. De verordening bevat een regel voor grensprocedures waarmee aan de buitengrenzen van de EU snel kan worden beoordeeld of verzoeken ongegrond of niet-ontvankelijk zijn.
  • De asiel- en migratiebeheer verordening (AMMR) moet de huidige Dublinverordening vervangen. Het doel van de AMMR is te bepalen welke lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling van een asielaanvraag. De verordening stelt ook een nieuw mechanisme voor migratiebeheer en solidariteit in dat voor een gelijkmatigere verdeling van migranten over de EU moet zorgen.

    De Raad heeft ook bijzondere aandacht besteed aan het actieplan voor de westelijke Middellandse en Atlantische Zeeroutes dat op 6 juni 2023 door de Commissie werd gepresenteerd. Dit actieplan bevat 18 gerichte operationele maatregelen. Het doel is de lidstaten te ondersteunen om het migratiebeheer langs deze routes te versterken, irregulier vertrek te voorkomen en levens te redden, in nauwe samenwerking met belangrijke partnerlanden. Dit actieplan vormt een aanvulling op de lopende werkzaamheden die gericht zijn op andere belangrijke migratieroutes naar Europa.

    De ministers:

    • verwelkomden ook de presentatie door de Commissie van het tweede 'State of Schengen report 2023' en werden het eens over de domeinen die bijzondere aandacht van de Raad moeten krijgen voor de volgende cyclus van de Schengenraad 2023-2024: i) opheffing van de grenscontroles met Bulgarije en Roemenië, ii) doeltreffender maken van de terugkeerregelingen, iii) intensiveren van de samenwerking op het gebied van rechtshandhaving ter bestrijding van georganiseerde criminaliteit en drugshandel, iv) intensiveren van de werkzaamheden op het gebied van migratie en grensbeheer.  
    • riepen op tot een meer strategisch gebruik van het visumbeleid van de EU en verwelkomden het plan van de Commissie om - in de tweede helft van dit jaar - met een wetgevingsvoorstel te komen om het mechanisme voor opschorting van de visumplicht efficiënter te maken.   
    • verwelkomden de presentatie van het Europees Agentschap voor het operationeel beheer van grootschalige IT-systemen op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht (eu-LISA) over de implementatie van de interoperabiliteit van EU-informatiesystemen. Een herzien tijdschema voor de technische gereedheid van deze systemen moet worden gepresenteerd tijdens de JBZ-Raad in oktober..

    Voor meer informatie, lees het persbericht van de Raad.