De Commissie stelt zijn ‘Staat van Schengen Rapport’ 2023 voor

Dit rapport is deel van het initiatief van de Commissie om het bestuur van Schengen verder te versterken. De Commissie wil dat doen door jaarlijks te rapporteren over de ‘Staat van Schengen’, waarbij hij zowel de uitdagingen als de beste praktijken en de actieprioriteiten identificeert. Het rapport voor 2023 zal als basis dienen om politieke discussies te houden en te begeleiden binnen de Raad van 8 juni 2023.

Het 2023 ‘Staat van Schengen Rapport’ start de tweede jaarlijkse Schengencyclus op. De komende Raad zal de ministers de kans geven om de beleidsprioriteiten, die in dit rapport geïdentificeerd zijn, te bekrachtigen. Het gaat voornamelijk om de volgende prioriteiten:

  1. De consolidatie van het Schengenbeheer (nieuw Schengen evaluatiekader)
  2. Het verder versterken van de EU buitengrenzen (het geïntegreerd Europees grensbeheer)
  3. De effectiviteit van het terugkeersysteem versterken (wederzijdse erkenning van terugkeerbeslissingen)
  4. De interne veiligheid van het Schengengebied versterken om de georganiseerde misdaad en drughandel te bestrijden (politiesamenwerking)
  5. Schengenuitbreiding (Roemenië en Bulgarije toestaan om volledig deel uit te maken van Schengen)
  6. Het uitfaseren van langdurige interne grenscontroles (maatregelen voor alternatieve politiesamenwerking)
  7. Beter gebruik van de beleidstools van het EU visabeleid om irreguliere migratie en veiligheidsrisico’s aan te pakken (derde partners hun visabeleid beter af te stemmen op dat van de EU)

Het rapport gaat gepaard met best practices, die innovatieve oplossingen identificeren voor de lidstaten in belangrijke domeinen zoals extern grensbeleid, visabeleid en terugkeer, politiesamenwerking, IT-systemen en databescherming.

Voor meer informatie, lees het persbericht van de Commissie en het volledige rapport beneden.

Publicatiedatum: di 16 mei 2023
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: