De Europese Commissie stelt nieuwe maatregelen voor over de tijdelijke controles aan de binnengrenzen

De Commissie heeft vandaag een aanbeveling gepresenteerd om de evenredige controles aan bepaalde Schengenbinnengrenzen met maximaal zes maanden te verlengen.

Schengen

De Commissie heeft vandaag een aanbeveling gepresenteerd om de evenredige controles aan bepaalde Schengenbinnengrenzen van Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken en Noorwegen met maximaal zes maanden te verlengen. De Raad zal beslissen over het voorstel. Deze landen voeren al een aantal maatregelen uit om te voorkomen dat de secundaire bewegingen van irreguliere migranten de openbare orde en interne veiligheid in het gedrang brengen. In de ontwerpaanbeveling van vandaag wordt voorgesteld deze maatregelen overeenkomstig de Schengengrenscode te verlengen. Reden daarvoor is dat Griekenland weliswaar grote vooruitgang heeft geboekt, maar niet alle ernstige tekortkomingen grondig heeft kunnen aanpakken binnen de termijn van drie maanden.

De Commissie wil de normale werking van het Schengengebied herstellen en alle controles aan de binnengrenzen tegen eind 2016 opheffen, overeenkomstig het desbetreffende stappenplan "Terug naar Schengen".

Voor bijkomende informatie, lees hier de presbericht van de Commissie en de aanbeveling van de Commissie. U kunt daar ook informatie over de Schengenvoorschriften en het Griekse actieplan vinden.

Publicatiedatum: wo 04 mei 2016
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: