De EU op weg naar veiligere grenzen en slimmere controles

De Commissie heeft voorstellen gedaan onder de noemer van "smart border package" met als doel om de grensprocedures te verscherpen en anderzijds te vereenvoudigen voor regelmatige bezoekers

Binnen de paspoortvrije zone van de EU kan iedereen naar een ander land reizen zonder dat hij aan de grens gecontroleerd wordt. Dat geldt dus ook reizigers van buiten de EU, als ze eenmaal door de paspoortcontrole aan een van de buitengrenzen van de EU zijn.

Maar het aantal buitenlanders dat naar de EU reist groeit voortdurend, waardoor de wachttijden langer zullen worden als de procedure niet wordt gestroomlijnd. Daarom wil de Commissie een gemeenschappelijk systeem van elektronische registratie aan de grenzen. Dat zou de grensformaliteiten voor reizigers versnellen en de veiligheid voor iedereen verhogen.

De voorstellen hebben betrekking op de volgende elementen:

  • Een programma voor geregistreerde reizigers (RTP) voor wie de EU regelmatig bezoekt. Deze persoon kan zich in de toekomst registreren en de paspoortvrije ruimte inreizen na een vereenvoudigde grenscontrole. Als hij door de screening komt, krijgt hij een elektronische kaart. 
  • Een elektronische registratie (EES). Met een gemeenschappelijk elektronisch registratiesysteem kunnen de autoriteiten snel bepalen wie zich niet aan de regels heeft gehouden.
     

Naar verwachting zullen elk jaar ongeveer 5 miljoen mensen van het nieuwe systeem gebruik gaan maken. Het gaat in de eerste plaats om zakelijke reizigers, tijdelijke werknemers, onderzoekers, studenten en mensen die dichtbij de EU wonen. Het is ook in het belang van onze economie om de grenscontrole voor die mensen te vereenvoudigen. In 2011 bedroeg de bijdrage van reizigers van buiten de EU aan de EU-economie 271 miljard euro. 

Bron: DG Justitie en burgerrechten

 

Publicatiedatum: do 28 feb 2013
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: