België neemt het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie over

België zal de komende zes maanden het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie waarnemen, een positie die het sinds 2010 niet meer heeft bekleed. Het Belgisch voorzitterschap zal bijzonder belangrijk zijn omdat het de debatten over de Strategische Agenda van de Europese Raad zal sturen en de aanloop zal vormen naar de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni 2024.

Van 1 januari tot 30 juni 2024 is België voor de 13e keer voorzitter van de Raad van de Europese Unie. België volgt hiermee Spanje op en gaat Hongarije voor. Samen vormen deze drie landen het voorzitterstrio, met een gemeenschappelijk programma. Elke lidstaat heeft echter de vrijheid om als voorzitter zijn stempel te drukken op de Raad en België heeft zijn aanvullende prioriteiten opgesteld.

Onder het motto "Beschermen, Versterken, Voorbereiden" schetst het Belgische voorzitterschap zes prioriteiten:

  • De rechtsstaat, democratie en eenheid verdedigen
  • Het concurrentievermogen versterken
  • Een groene en rechtvaardige transitie nastreven
  • De sociale en gezondheidsagenda’s versterken
  • Mensen en grenzen beschermen
  • Een mondiaal Europa bevorderen.

Met verkiezingen in het vooruitzicht voor België en de EU op 9 juni, ligt de druk op het voorzittende land om zo'n 150 dossiers af te ronden die nog op tafel liggen.

Voor meer details over de prioriteiten en belangrijkste richtingen van het Belgische voorzitterschap op het gebied van asiel en migratie, lees dit artikel dat eerder op deze website werd gepubliceerd.

Publicatiedatum: ma 01 jan 2024
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Soort nieuws: