Prioriteiten Belgisch Voorzitterschap bekend

Deze ochtend stelde eerste minister Alexander De Croo officieel het programma en de prioriteiten van het Belgisch Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie voor. Vanaf 1 januari 2024 zal België alle vergaderingen en onderhandelingen binnen de Raad voorzitten, en dit gedurende zes maanden. 

 

Het programma van het Belgische Voorzitterschap werd officiel voorgesteld. Het programma bevat de prioriteiten en de hoofdlijnen voor het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie van 1 januari tot 30 juni 2024.

Asiel en migratie is een van de prioriteiten van het Belgisch Voorzitterschap. België wil alle wetgevingsdossiers in verband met het nieuwe Europese migratie- en asielpact behandelen. In een geest van verantwoordelijkheid en solidariteit zal het pact het vertrouwen onder de lidstaten aanwakkeren. Het zal ook juridische duidelijkheid scheppen voor mensen die in de EU aankomen, en voor de EU-burgers zal het een humaan en effectief migratiebeheer waarborgen, dat overeenstemt met onze waarden en met het internationaal recht. Het zal ook een gemeenschappelijke en snelle reactie op migratiecrisissen tot stand brengen en de legale migratie naar de EU bevorderen.

Het voorzitterschap zal zich inzetten om de externe dimensie van migratie en asiel te versterken, in het bijzonder door nauw samen te werken met onze Afrikaanse partners. Die aanpak past in de bredere inspanning om voort te bouwen aan een win-winpartnerschap tussen onze twee continenten, geheel volgens het internationale recht.

Het Belgische Voorzitterschap wil tevens een discussie op gang brengen over op feiten gebaseerde besluitvorming, coördinatie, praktische samenwerking en operationele convergentie, dewelke erg belangrijk blijven voor een goed migratiemanagement.

Meer informatie vindt u terug op de website van het Voorzitterschap.

Publicatiedatum: vr 08 dec 2023
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Soort nieuws: