De impact van de stijgende werkloosheid bij immigranten op de publieke financiën

Heeft de stijging van het werkloosheidscijfer bij immigranten een impact op de publieke financiën? In welke mate heeft de huidige economische crisis een impact op de tewerkstellingsgraad van immigranten? En welke factoren worden erdoor beïnvloed?

Over deze studie:

De huidige economische crisis heeft een verschillende impact op de diverse Europese markten met betrekking tot hun BBP en hun tewerkstellingsgraad. De impact van de werkloosheidsgraad van immigranten op de publieke financiën van EU lidstaten zijn afhankelijk van de volgende drie factoren: (i) de gevoeligheid van de economie aan de (wisselende) conjunctuurcyclus, (ii) de proportie die migranten vertegenwoordigen van de totale beroepsbevolking en (iii) in welke mate er voordelen zijn van hun structurele werkloosheidsprogramma's (sociale zekerheidsprogramma's bv.).

De resultaten van deze FEDEA studie bevestigen dat de impact van de stijgende werkloosheidsgraad bij immigranten de komende jaren hoogstwaarschijnlijk omvangrijker zal worden. Na de stijging van de last van de werkloosheidsuitkeringen in 2008 zal deze last zijn piek bereiken in 2009 om vervolgens lichtjes te dalen in 2010. Uit de gegevens blijkt dat Letland, Estland en Frankrijk de landen zijn die het meest zullen lijden aan een hoge publieke last van de toenemende werkloosheidsgraad bij immigranten. Andere economiën zoals Duitsland, Finland, Spanje, Ierland, Italië of Oostenrijk zouden ook een zichtbare stijging ondervinden in hun publieke last, zij het in mindere mate.

Deze studie is gefinancierd door het Bureau van Europese Beleidsadviseurs van de Europese Commissie (2009).

This study is available in English only.

Auteur: FEDEA - Pablo Vazquez, Mario Alloza, Raquel Vegas en Stefano Bertozzi

Publication Date:
do 27 jan 2011
Geografie:
Hoofdthema:
Publicatietype:
Opdrachtgever:
Trefwoorden: