Voorstel Europese Commissie voor nieuw kader inzake strijd tegen mensensmokkel

Vandaag tijdens een conferentie stelde de Europese Commissie haar wetsvoorstel voor in de strijd tegen mensensmokkel. Daarnaast ijvert de Commissie voor een wereldwijde alliantie om mensensmokkel te bestrijden.

In haar State of the Union riep de Voorzitter van de Europese Commissie, mevrouw Ursula von der Leyen, op om de strijd tegen mensensmokkel op te voeren. En dit door het 20 jaar oude wettelijke kader te updaten, de rol van de EU agentschappen (in het bijzonder Europol) te vergroten, en de samenwerking met derdelanden te verbeteren. 

Naar aanleiding hiervan stelde de Europese Commissie vandaag voor om het wetttelijk kader aan te passen. Hierdoor zouden er minimumregels ter preventie en bestrijding van ongeoorloofde binnenkomst, transit en verblijf in de EU komen. De nieuwe regels beogen o.a. de effective vervolging van criminele netwerken te faciliteren, de straffen te harmoniseren, en de capaciteiten van de Lidstaten hieromtrent te versterken. 

Tevens stelde de Commissie een Verordening voor om de rol van Europol  hierin te vergroten. Hiervoor zouden de financiële en personele middelen van Europol worden verhoogd. 

Daarnaast lanceerde de Europese Commissie een oproep om een wereldwije alliantie tegen mensensmokkel te creëeren. Nationale overheden worden opgeroepen hun inspanningen op het gebied van preventie op te voeren, de bestrijding van mensensmokkel te intensiveren en alternatieven voor illegale migratie te zoeken. Internationale organisaties wordt gevraagd om de drie werkterreinen te ondersteunen, onder meer door internationale samenwerking en bewustwording tussen actoren wereldwijd te bevorderen, met inbegrip van staten, het maatschappelijk middenveld, niet-gouvernementele en gemeenschapsorganisaties. Aanbieders van onlinediensten worden opgeroepen samen te werken met regeringen, internationale organisaties en gespecialiseerde rechtshandhavingsinstanties om online-inhoud die mensen publiekelijk aanzet tot illegale migratie of die illegale activiteiten in verband met migrantensmokkel bevordert, te identificeren en te verwijderen.

Er zal een technische expertengroep worden samengesteld met vertegenwoordigers van EU-instellingen, agentschappen, lidstaten, partnerlanden, internationale organisaties en andere belanghebbenden. Op politiek niveau zal regelmatig de balans worden opgemaakt, waarbij het eerste evenement in het voorjaar van 2024 in Kopenhagen zal plaatsvinden.

Het voorstel van de Commissie zal nu besproken worden in het Europees Parlement en in de Raad. 

Meer informatie vindt u in het persbericht van de Commissie.

Publicatiedatum: di 28 nov 2023
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: