Voluntary Return Experts' Group geïncorporeerd in het Europees Migratienetwerk

Vandaag, op 14 februari 2014, vond de eerste vergadering plaats van de Return and Reintegration Experts' Group (REG) binnen de werkzaamheden van het Europees Migratienetwerk. REG incorporeert het vroegere werk van het Voluntary Return European Network.

EMN logo

Vanaf 2014 zal de Voluntary Return Experts' Group (REG) werkzaam zijn als onderdeel van het Europees Migratienetwerk. REG neemt de rol over van het vroegere Voluntary Return European Network (VREN), dat gecoördineerd werd door de Internationale Organisatie voor Migratie.

REG heeft als voornaamste bedoeling om de operationele samenwerking tussen de lidstaten te vergroten. Op die manier wil het meer migranten in irregulier verblijf begeleiden naar een humane (vrijwillige) terugkeer. Op lange termijn moet het werk van REG streven naar :  

  • de identificatie van actoren die actief zijn op het gebied van terugkeer, en dit zowel in de lidstaten als in de terugkeerlanden;
  • de evaluatie van het beleid inzake begeleide vrijwillige terugkeer in Europa en de coherentie ondersteunen tussen nationale vrijwillige terugkeerprogramma's/ nationale reintegratie projecten; 
  • het promoten van gemeenschappelijke initiatieven om synergiëen te ontwikkelen tussen deze programm's /projecten en schaalvoordelen te bekomen;
  • delen en verspreiden van actuele informatie  over ervaringen met terugkeerlanden en/of over de terugkeer van specifieke categorieën migranten.

Tijdens de eerste vergadering, op 14 februari 2014 in Brussel, de REG-leden bediscussieerden het activiteitenprogramma aangaande vrijwillige terugkeer. De volgende vergadering zal gehouden worden op 29 april 2014, met de focus op vrijwillige terugkeer naar Afghanistan en Pakistan.

Publicatiedatum: vr 14 feb 2014
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: