Start van EUROSUR: nieuwe instrumenten om migrantenlevens te redden en criminaliteit aan EU‑grenzen te voorkomen

Op 2 december treedt het Europees Grensbewakingssysteem in werking. EUROSUR zal bijdragen tot het redden van levens, de EU en de Lidstaten betere instrumenten aanreiken om grensoverschrijdende criminaliteit te voorkomen en bijstand verlenen in het opsporen en redden van migrantenbootjes in nood.

National coördinatiecentra liggen aan de basis van EUROSUR. via dewelke alle voor grensbewaking bevoegde autoriteiten moeten samenwerken en hun activeiten moeten coördineren.

Frontex, het EU grensagentschap, speelt een belangrijke rol bij het samenbrengen en ananlyseren van door de lidstaten verzamelde informatie in het Europees situatiebeeld. Daarnaast zal Frontex de Lidstaten ondersteunen bij het opsporen van kleine bootjes, door nauwe samenwerking met andere EU agentschappen.

De externe land- en zeegrenzen werden verdeeld in 'grenssectoren' en een laag, medium, of hoog 'impactniveau', dat aan elk van hen toegewezen werd. Deze aanpak laat toe om hotspots aan te duiden en deze aan een gestandaardiseerde reactie op zowel nationaal en Europees niveau te koppelen, waardoor lidstaten sneller kunnen reageren op zowel individuele incidenten als kritieke situaties.

Verder werd bijzondere aandacht besteedt aan het naleven van fundamentele rechten en plichten onder internationaal recht. De EUROSUR Verordening stipuleert klaar en duidelijk dat de Lidstaten en Frontex de principes van non-refoulement en menselijke waardigheid ten volle moeten respecteren. Ook is de uitwisseling van personele gegevens zeer beperkt, aangezien in principe enkel operationale informatie gedeeld kan worden.

 

Meer informatie over de start van EUROSUR:

  • online persbericht van de Europese Commissie; het persbericht kunt u ook terugvinden in het bijgevoegde document.
Publicatiedatum: wo 04 dec 2013
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: