Regering verlengt overgangsmaatregelen voor Bulgaarse en Roemeense werknemers

Op 16 december 2011 heeft de ministerraad de overgangsperiode voor de tewerkstelling van Bulgaarse en Roemeense werknemers tot 31 december 2013 verlengd

Belgische vlag

De nieuwe minister van werk, Monica De Coninck, heeft het initiatief genomen om de beperkingen voor Bulgaren en Roemenen tot de Belgische arbeidsmarkt te verlengen. Deze restrictie, die voor het laatst kan worden voorgenomen, eindigt op 31 december 2013. Tot deze datum kunnen Bulgaren en Roemenen, die in België willen werken, slechts ofwel als zelfstandige aan de slag, ofwel met een arbeidskaart B in specifieke knelpuntberoepen.

Zoals het Integratiecentrum Foyer, zich beroepend op een nieuwe studie van UNIZO, bericht, is het aantal niet-Belgische zelfstandigen in ons land de laatste 10 jaar met 70% toegenomen. Het aantal Poolse, Bulgaarse en Roemeense zelfstandigen is in deze periode zelfs met 240% gestegen. Het aantal Bulgaarse zelfstandige is van 827 personen in 2006 tot 4.279 personen in 2010 gestegen en van Roemeense zelfstandige van 2.363 tot 9.321. Echter, na drie jaar heeft 42% van deze zelfstandige Roemenen en Bulgaren nog geen enkel inkomen uit hun zelfstandige activiteit in hoofdberoep. Men kan dan ook vermoeden dat het statuut van zelfstandige een formeel scherm is, waarachter informele economische activiteiten en/of een aanvraag voor een verblijfsvergunning schuil gaat.

Publicatiedatum: vr 16 dec 2011
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Soort nieuws: