Nicole de Moor presenteert nieuwe migratiecode ter vervanging en verduidelijking van verouderde wetgeving

Vandaag presenteerde de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, in aanwezigheid van alle betrokken asiel- en immigratiediensten, de nieuwe migratiecode. Deze nieuwe code is bedoeld om procedures te verduidelijken, teksten te vereenvoudigen en misbruik beter tegen te gaan.

 

De wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen en de wet van 12 januari 2007 betreffende de opvang van asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen zijn de afgelopen decennia zo vaak aangepast dat dit wettelijke kader onleesbaar en onwerkbaar is geworden.

Om de verouderde wetgeving te verduidelijken, keurde de Raad van Ministers op 4 februari 2022 een conceptnota goed met de algemene structuur voor een nieuwe migratiecode. Er waren 3 jaar werk nodig om het opstellen van deze code te voltooien. De betrokkenheid van honderden medewerkers binnen de administratie, de academische wereld, de civiele maatschappij, onafhankelijke instanties, het advocatenkantoor Fragomen en het kabinet van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie was cruciaal om dit resultaat te bereiken.

De nieuwe migratiecode bestaat uit 16 delen en vloeit voort uit 19 actielijnen, waaronder (i) een duidelijke en leesbare code, (ii) speciale aandacht voor mensen in kwetsbare situaties, (iii) eenvoudige en efficiënte procedures; (iii) toegankelijke, transparante en duidelijke teksten, (iv) goede besluitvorming binnen een redelijke termijn, (v) effectief rechtsmiddel, (vi) duidelijke beroepsprocedures, (vii) transparant en dynamisch opvangsysteem, (viii) effectieve terugkeerprocedures etc.

Naast meer zekerheid en toegankelijkheid is de nieuwe migratiecode ook bedoeld om misbruik beter te bestrijden. Zo zal de toegang tot opvang beperkt worden wanneer ouders opnieuw een aanvraag voor internationale bescherming indienen in naam van het kind en wanneer de ouder al een negatieve beslissing heeft ontvangen. Een ander voorbeeld is dat iemand voortaan maar voor 1 student garant mag staan.

De nieuwe migratiewet moet nog de goedkeuring krijgen van de hele regering, voordat hij naar de Raad van State wordt gestuurd en vervolgens naar het parlement om over te stemmen. Vijf maanden voor de verkiezingen lijkt dit een uitdaging te worden.

Lees voor meer informatie het persbericht van de staatsecretaris voor Asiel en Migratie, dat ook een verklarende brochure bevat.

Publicatiedatum: wo 10 jan 2024
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: