Ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken willen nauwe en blijvende samenwerking opbouwen met belangrijke migratie transit - en herkomstlanden

Tijdens de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken van vandaag steunden ministers onder andere de noodzaak om de externe dimensie van het EU-migratiebeleid te versterken om de migratie uitdagingen aan te pakken die de EU deelt met andere continenten en landen.

De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken bespraken vandaag de noodzaak om een preventief model te ontwikkelen dat, gebaseerd op solide financiering, irreguliere vertrekken zou belemmeren. Het zou gebaseerd zijn op samenwerking met landen van herkomst en doorvoer en elementen omvatten zoals gezamenlijke patrouilles, gezamenlijke operationele centra, langdurige samenwerking en de ontwikkeling van ordelijke, reguliere en veilige migratieroutes.

Ministers bespraken ook het Pact inzake Migratie en Asiel. Het voorzitterschap toonde zich tevreden met de brede steun die delegaties hebben getoond voor de laatste compromistekst over de crisisregeling en sprak het vertrouwen uit dat spoedig een onderhandelingsmandaat binnen de Raad kon worden bereikt.

De Raad stemde ook in met de verlenging van de tijdelijke bescherming voor mensen die vluchten voor de agressie van Rusland tegen Oekraïne van 4 maart 2024 tot 4 maart 2025.

Voor verdere informatie kunt u het persbericht van de Raad raadplegen.

Publicatiedatum: do 28 sep 2023
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Soort nieuws: