Het Europees Centrum tegen migrantensmokkel is gelanceerd!

Europol heeft vandaag een nieuw centrum tegen mensensmokkel gelanceerd, het European Migrant Smuggling Center (EMSC). Het doel van het centrum is om de Europese lidstaten proactief te ondersteunen in het ontmantelen van criminele netwerken die instaan voor de mensensmokkel richting Europa.

Photo of launch event EMSC with Europol

De opstart van het European Migrant Smuggling Centre (EMSC) volgt uit een beslissing van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de EU-lidstaten van november 2015. De lancering van het centrum weerspiegelt de status van topprioriteit die migrantensmokkel nu verworven heeft. 

Het Europees Centrum tegen migrantensmokkel zal geleid worden door Robert Crepinko. Hij verkondigde dat "het centrum een beslissende rol zal spelen in het proactief  ondersteunen van lidstaten bij het opsporen en bestrijden van georganiseerde criminele netwerken betrokken in mensensmokkel. Fungerend als een informatieplatform, zal het centrum de EU Regional Task Force en het werk van andere partneragentschappen ondersteunen.” Het centrum zal focussen op geografische criminele hotspots.

Het EMSC bouwt verder op het werk van Europol van de laatste tien jaren in het bestrijden van georganiseerde migrantensmokkel in Europa. Europol heeft informatie over meer dan 40.000 mensen die betrokken zijn bij mensensmokkelactiviteiten. En in 2015 waren er 1.551 grensoverschrijdende onderzoeken tegen netwerken. Het EMSC zal het initiatief van het gezamenlijk operationeel team Mare (Joint Operational Team (JOT) Mare initiative) versterken en Europolacties verder uitbreiden in nauwe samenwerking met alle betrokken EU-agentschappen, en met name Frontex en Eurojust.

Lees hier het persbericht van Europol voor meer informatie.

Publicatiedatum: ma 22 feb 2016
Geografie:
Hoofdthema:
Soort nieuws: