EMN Conferentie 2014: irreguliere migratie en terugkeer- uitdagingen en praktijken

Op 12 en 13 Juni 2014 vond de Conferentie van 2014 van het Europees Migratienetwerk plaats over ‘irreguliere migratie en terugkeer: uitdagingen en praktijken’ De conferentie werd georganiseerd in Athene in het kader van het Griekse Voorzitterschap van de Europese Unie.

Irreguliere migratie blijft een belangrijke uitdaging voor de EU lidstaten. Dit werd onder meer belicht in de recente communicatie van de Europese Commissie over het werk van de ‘Task Force Mediterannean’, voorgesteld in december 2013. In Maart 2014, bracht de Europese Commissie de communicatie over het EU terugkeerbeleid uit, waarin het aangaf  dat een hollistische aanpak nodig is om de uitdaging van de irreguliere migratie aan te kunnen gaan.

In dit kader was het de bedoeling op de EMN Conferentie 2014 een forum voor debat te creeëren over deze kwesties en het werk van de EMN sub-groep, de “Return and Reintegration Experts’Group” (REG) en om de eerste resultaten voor te stellen van twee recente EMN-studies:

  • Het gebruik van detentie en alternatieven voor detentie in de context van immigratiebeleid, en
  • Goede praktijken inzake terugkeer of irreguliere migranten: het gebruik van het inreisverbod en readmissie-akkoorden

Na de officiële opening van de conferentie, hadden vier paneldiscussies plaats, over effectieve samenwerking inzake terugkeer binnen de EU (panel I) en met derde landen (panel II), stimuleren van terugkeer en reintegratie (panel III) en alternatieven voor detentie (panel IV). In het laatste panel werd de Belgische praktijk met het gebruik van familiale wooneenheden voorgesteld als een alternatief voor detentie.

Aan de conferentie namen ongeveer 180 mensen deel van de Europese Commissie van 28 EMN contactpunten, van internationale en regionale organisaties (bijvoorbeeld het Fundamental Rights Agency, IOM, Migrant Policy Institute), academici en onderzoekers, en vertegenwoordigers van overheidsinstellingen van derde landen.

 

Publicatiedatum: vr 13 jun 2014
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: