De toestroom van migranten en asielzoekers aan de Italiaanse grens nog niet ingedamd

In de voorbije dagen zijn meer dan 300 mensen overleden als gevolg van drie verschillende incidenten met boten die de Mediterraanse Zee wilden oversteken van Noord-Afrika naar Europa.

Volgens de UN Refugee Agency (UNHCR) bedraagt het totaal aantal doden op de Mediterraanse Zee dit jaar, na de drie incidenten van de voorbije week, nu 1'900 mensen.  Hoewel niet enkel mensen uit Libië vluchten van geweld, conflict en vervolging in hun thuisland, vertrekken de meeste boten die aanmeren aan de Italiaanse grens uit Libië. Mensen uit Libië, maar ook bijvoorbeeld uit Eritrea, Somalië en Syrië verkiezen een levensgevaarlijke oversteek naar Europa boven het verblijf in hun thuisland.

De UN Refugee Agency (UNHCR) dringt aan bij Europa om snel en gezamenlijk op te treden om met de dramatische gebeurtenissen aan zijn grenzen om te gaan, gezien de situatie in de landen van herkomst, zoals bijvoorbeeld Libië, steeds verslechtert. Zo werd bijvoorbeeld al het EU personeel van de EU Border Assistance Mission (Eubam) in Tripoli (Libië) naar Tunesië overgeplaatst, als gevolg van het toenemend geweld. Eubam is vorig jaar door de EU opgericht om de Libische autoriteiten te steunen bij het verbeteren en ontwikkelen van de veiligheid aan de grens van het land.

Morgen, op woensdag 27 augustus, zal de EU Commissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström, de Italiaanse Minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano ontmoeten in Brussel om te bespreken wat de EU kan doen om Italië te ondersteunen bij de migratiedruk aan zijn grens.
 

Publicatiedatum: di 26 aug 2014
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Soort nieuws: