De Commissie brengt verslag uit over de toepassing van de richtlijn betreffende de Europese blauwe kaart

De Commissie brengt verslag uit aan het Europees Parlement en de Raad over de toepassing van de richtlijn betreffende de Europese blauwe kaart. Het beoordeelt de aantrekkingskracht van de Europese blauwe kaart en onderzoekt de manier waarop in de nationale wetgeving maatregelen zijn vastgesteld.

European Commission logo

In het rapport de Commissie besluit onder andere dat het aantal Europese blauwe kaarten dat wordt afgeven, aanzienlijk varieert naargelang de lidstaat. Een verklaring zijn de beleidskeuzes van de lidstaten, die de Europese blauwe kaart op een zeer verschillende manier toepassen en promoten.

De nationale stelsels om hoogopgeleide migranten aan te trekken, concurreren in vele lidstaten met de Europese blauwe kaart, en concurreren onderling. Daarnaast omvatte de richtlijn enkel minimumnormen en gaf veel speelruimte aan de lidstaten via een groot aantal facultatieve bepalingen en verwijzingen naar nationale wetgeving.

De Commissie maakt zich eveneens zorgen over gebreken bij de omzetting, de lage coherentie, het beperkt aantal rechten en de belemmeringen voor de mobiliteit binnen de EU. Dit verslag toont aan dat de lidstaten over het algemeen te weinig communiceren over gegevens en maatregelen die verband houden met de uitvoering van de richtlijn, onder meer met betrekking tot het toegestane aantal personen, arbeidsmarkttoetsen, ethisch wervingsbeleid en de salarisdrempel. Voor de goede werking van de Europese blauwe kaart- regeling, onder meer voor mobiliteit binnen de EU, en om de aantrekkingskracht van de Europese blauwe kaart te evalueren, is betrouwbare, gedetailleerde en geactualiseerde informatie nodig.

De Commissie zal haar inspanningen vergroten om ervoor te zorgen dat de richtlijn in de hele EU correct wordt omgezet en uitgevoerd. De Commissie zal de huidige websites, zoals de EU-portaalsite over immigratie, zo goed mogelijk inzetten. Verder moedigt zij de lidstaten aan de informatieverstrekking te verbeteren en ook via andere kanalen het bewustzijn over de Europese blauwe kaart te vergroten.

Aangezien de beschikbare informatie nog beperkt is, en de richtlijn nog niet lang wordt toegepast, worden op dit moment geen wijzigingen voorgesteld.

Voor verder informatie kunt u de mededeling inzake de uitvoering van Richtlijn 2009/50/EG betreffende de voorwaarden voor toegang en verblijf van onderdanen van derde landen met het oog op een hooggekwalificeerde baan ("EU Blauwe Kaart") consulteren.

Publicatiedatum: do 22 mei 2014
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: