Child Focus heeft tot nu toe dit jaar 244 verdwijningen van niet-begeleide minderjarigen geregistreerd

De organisatie meldt een enorme toename van het aantal kwetsbare jonge asielzoekers die verdwijnen in België. Het aantal verdwijningen zou dit jaar kunnen verdubbelen in vergelijking met 2022, waarin 136 gevallen werden geregistreerd.

Child Focus meldt een zorgwekkende stijging van het aantal verdwijningen van zeer kwetsbare niet-begeleide minderjarigen in België. Volgens de organisatie betreft dit bijvoorbeeld "kinderen jonger dan 13 jaar, of kinderen die de nodige zelfredzaamheid missen of wier leven in gevaar is."

Het totale aantal verdwijningen is zelfs hoger omdat niet alle dossiers bij Child Focus terechtkomen. In 2022 registreerde Fedasil 297 verdwijningen van minderjarigen uit de observatie- en oriëntatiecentra (eerste opvangfase).

De toename van het aantal verdwijningen kan in de eerste plaats worden verklaard door het feit dat er meer minderjarigen naar België zijn gekomen. Maar Child Focus merkt ook op dat "meer jongeren verdwijnen in de tweede fase van opvang, met name uit de collectieve opvangcentra. Ze bleven te lang hangen in de procedure en zagen geen perspectieven."

Minderjarigen die verdwijnen lopen het risico op misbruik en uitbuiting. Om dit te voorkomen, benadrukt Child Focus dat er snel professionele voogden moeten worden aangesteld om een vertrouwensrelatie op te bouwen.

In mei 2023 presenteerden de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, de Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, Fedasil, Child Focus, het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen en de Voogdijdienst samen een gids met als doel het voorkomen en oplossen van de verdwijning van niet-begeleide buitenlandse minderjarigen.

Voor meer informatie kunt u het volgende persbericht lezen.

Publicatiedatum: wo 13 sep 2023
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Soort nieuws: