België trekt internationaal talent aan, dixit een studie over immigratie van Deloitte

Vandaag stelt Deloitte de resultaten voor van haar vergelijkende studie van 2013-2014 rond immigratie. België komt naar voor als een van de aantrekkelijkste landen voor hooggekwalificeerde buitenlanders, in functie van snelheid, kosten en voorwaarden.

Deloitte studies rond immigratie

Om de twee jaar worden in de studie de formaliteiten rond migratie ten aanzien van derdelanders in 26 Europese landen vergeleken. De studie wil de migratie schema's voor hooggekwalificeerde buitenlanders met elkaar vergelijken.

Deloitte studie rond immigratie  2013-2014

Het onderzoek, uitgevoerd door Deloitte België in samenwerking met 20 andere Deloitte filialen in Europa, toont onder andere dat:

  • Snelheid een beslissende factor is: In België wordt een werkvergunning gemiddeld na 3 à 4 weken afgegeven (enkel Finland en Portugal doen het sneller, terwijl in Oostenrijk, Spanje en Italië de procedure tot 4 maanden kan duren). Een werkvergunning voor hooggekwalificeerde buitenlanders wordt ongeveer even snel afgeleverd in Vlaanderen, als in Brussel en Wallonië.
  • Minimuminkomen en onderwijsniveau: België zou zeer toegankelijk zijn (in vergelijking met andere West-Europese landen, waar kennis-werkers aan strengere voorwaarden moeten voldoen op de arbeidsmarkt te geraken). Het blijft afwachten om te zien wat de impact zal zijn van de regionalisering van de arbeidsmarkt op deze voorwaarden.

Het onderzoek behandelt ook de impact van Europa op nationale wetgeving omtrent kennismigratie. Vorig jaar werd de Blauwe Kaart geïntroduceerd in de meeste Lidstaten van de EU, ter omzetting van een Europese Richtlijn. De impact van dit instrument was echter slechts beperkt.

Hier kunt u de Engelse versie van de Deloitte immigratie studie 2013-2014 vinden.
Meer informatie in het Deloitte persbericht.

Publicatiedatum: di 19 nov 2013
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Soort nieuws: