België geeft vrije toegang tot de arbeidsmarkt voor werknemers uit Kroatië

Vandaag werden in België de beperkingen opgeheven die van toepassing waren voor het werknemersverkeer uit Kroatië. Kroaten hebben nu vrije toegang tot de arbeidsmarkt in België, zonder arbeidskaart.

Logo European Commission

Na de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie hadden de lidstaten de mogelijkheid om tijdelijk de toegang tot hun arbeidsmarkt te beperken voor werknemers uit Kroatië. In een eerste fase (tussen 1 juli 2013 en 30 juni 2015) maakten 13 lidstaten gebruik van deze beperkingen.  De anderen beslisten om het EU vrije verkeer onmiddellijk toe te passen.

In een tweede fase (tussen 1 juli 2015 en 30 juni 2018) konden lidstaten de beperkingen handhaven als ze de Europese Commissie daar voorafgaand van verwittigden. Nederland, Malta, Oostenrijk, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk hebben dit gedaan. Momenteel zijn er dus enkel nog in die landen overgangbepalingen in voege. Kroatië past equivalente overgangsmaatregelen toe voor werknemers uit de genoemde lidstaten.

België, Cyprus, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Italië, Griekenland en Spanje beslisten om Kroaten volledige toegang te geven tot hun arbeidsmarkt vanaf 1 juli 2015.

 

Publicatiedatum: wo 01 jul 2015
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: