Aankomsten via de Centrale Middellandse Zee vertegenwoordigen de helft van alle detecties aan de EU-grenzen

Frontex onthulde vandaag dat het aantal detecties van onregelmatige grensoverschrijdingen aan de externe grenzen van de EU in de eerste acht maanden van 2023 met een vijfde (+18%) is gestegen tot meer dan 232.350, en dat deze toename voornamelijk werd gedreven door het aantal aankomsten via de Centrale Middellandse Zee, wat de belangrijkste migratieroute naar de EU blijft.

In een persbericht benadrukte Frontex vandaag dat de Centrale Middellandse Zee dit jaar de meest actieve route naar de EU blijft, met bijna 114.300 detecties die zijn gemeld door nationale autoriteiten in de eerste acht maanden van 2023. Frontex merkte verder op dat "de toegenomen migratiedruk op deze route de komende maanden kan aanhouden, aangezien smokkelaars lagere prijzen aanbieden voor migranten die vertrekken uit Libië en Tunesië te midden van felle concurrentie tussen criminele groepen."

Aankomsten op de meeste andere migratieroutes zagen dit jaar tot nu toe jaarlijkse dalingen, variërend van 5% op de route van West-Afrika tot 19% op de Westelijke Balkanroute. Tijdens de periode januari-augustus zag de Westelijke Balkanroute, de op een na meest actieve route met meer dan 70.550 detecties, een daling van 19%, grotendeels als gevolg van strengere visumbeleidsmaatregelen. Het aantal onregelmatige overtochten in het Engelse Kanaal richting het VK in augustus bedroeg bijna 9000, wat het totaal voor de eerste acht maanden van 2023 op 36.250 bracht, ofwel 13% minder dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Voor meer informatie kan je het persbericht van Frontex lezen.

Publicatiedatum: do 14 sep 2023
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Soort nieuws: