Gezinshereniging in België, de mythe ontcijferd

De Koning Boudewijnstichting presenteerd cijfers en trends over de instroom van huwelijksmigranten naar België en informatie over het ocio-economisch profiel van de betrokkenen

Geen enkel migratiebeleid kan het thema van gezinshereniging negeren. Het is veruit de omvangrijkste vorm van legale migratie geworden in België, maar ook in de meeste andere Europese lidstaten.

De Stichting vond het dan ook een waardevol idee om in 2010 een dialoogproject op te starten rond deze migratievorm. Dit met de bedoeling om de kennis over gezinshereniging uit te breiden en om een stand van zaken op te maken van de uitdagingen die zich stellen op wettelijk, administratief en socio-economisch vlak. Om een geïnformeerd debat te kunnen voeren, werd naast de discussiegroepen met experts op het terrein ook wetenschappelijk cijfermateriaal en ander onderzoek verzameld.

In deze studie wordt getracht een correct statistisch beeld te schetsen van gezinshereniging in ons land aan de hand van verschillende administratieve databestanden zoals de visagegevens, het aantal uitgereikte verblijfsvergunningen, de Kruispuntbank Sociale Zekerheid en het Rijksregister.
De onderzoekers trachten in een eerste deel een aantal belangrijke trends te ontwaren met betrekking tot de instroom van huwelijksmigranten naar België. Vervolgens staat men stil bij het socio-economisch profiel van de betrokkenen evenals de gezinssituatie waarin ze terecht komen.

Auteurs van deze studie:

Ina Lodewyckx, Centrum voor Migratie en Interculturele Studies (CeMIS), Universiteit Anwerpen - Chris Timmerman, Centrum voor Migratie en Interculturele Studies (CeMIS), Promotor - Johan Wets, HIVA - Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving, K.U.Leuven

Publication Date:
ma 28 mrt 2011
Geografie:
Hoofdthema:
Publicatietype:
Trefwoorden: