Uitdagingen inzake internationale bescherming (EMN nationaal event in Dublin)

Naar aanleiding van de conferentie die werd georganiseerd door het Ierse contactpunt van het EMN, heeft een breed publiek inzichten uitgewisseld inzake de uitdagingen op het vlak van internationale bescherming.

Nationale conferentie

Het Ierse nationale contactpunt van het EMN organiseerde dit event op 17 december 2012.  Hiebij waren nationale beleidsmakers en experten alsook vertegenwoorderigers van de Europese Commissie en van nationale contactpunten van andere lidstaten aanwezig. Er werd gedebatteerd over de uitdagingen inzake bescherming, mensenhandel en opvang.
 

Enkele bevindingen

Volgende elementen kwamen onder meer naar voor:

  • Verdere harmonisatie van de Europese asielregels (instrumenten van de 2e generatie), alsook blijvende aandacht voor bescherming gelinkt aan gender en seksuele geaardheid en oog voor uitdagingen van de toekomst (bvb. klimaatvluchtelingen)
  • Op het vlak van mensenhandel is het belangrijk om te bepalen wat mensenhandel concreet inhoudt en om de omvang van het fenomeen in kaart te brengen. De effectieve vervolging van mensenhandelaars wordt gezien als één van de grootste uitdagingen.
  • De duur van de asielprocedure, de veranderende asielinflux en de speciale opvangbehoeften werden gezien als de voornaamste uitdagingen op het vlak van opvang, alsook het onder controle houden van de kosten (financiëel en personeel).

Meer informatie en de presentaties zijn beschikbaar op de website van het Ierse EMN contactpunt.

Publicatiedatum: ma 17 dec 2012
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Soort nieuws: