Terugval in het aantal binnenkomsten van migranten via de Middellandse Zee

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft data gepubliceerd over het aantal binnekomsten in Europa. In vergelijking met de 273.000 binnenkomsten die zijn toegekomen tussen januari en 27 augustus, zijn er ongeveer 121.000 personen toegekomen in dezelfde periode dit jaar. Bovendien, waren er geen bercihten van dodelijke slachtoffers in de Middellandse Zee sinds 9 augustus. 

 

Sinds 9 augustus heeft IOM geen berichten ontvangen van verdrinkingen in de Middellandse Zee. Het totale aantal slachtoffers is op 2.410 gebleven gedurende de laatste 20 dagen. In augustus werden er 19 dodelijke slachtoffers geteld, in vergelijking met 689 in augustus 2015 en 62 vorig jaar.

Meer informatie over het aantal binnenkomsten en verdrinkingsdoden op de Middelandse Zee en enkele infographics kunnen worden geraadpleegd op de website van het Missing Migrants Project van IOM.

De zomermaanden - wanneer het water warmer wordt en de reisomstandigheden beter zijn - leiden in principe tot een piek in het aantal migranten en asielzoekers die de vaak gevaarlijke overtocht naar Europa maken. Dit ging in het verleden vaak gepaard met een toename van het aantal verdrinkingen langs deze route, ten gevolge van omgeslagen boten en roekeloos gedrag van mensensmokkelaars. In augustus 2017 blijkt er echter geen toename te zijn van het aantal oversteken en verdrinkingen. 

Experten zijn echter terughoudend om een éénduidige verklaring naar voor te schuiven als verklaring van het gedaalde aantal oversteken en dodelijke slachtoffers. De data voor de maand augustus zeggen weinig over lange termijn trends en de trend kan snel veranderen. 

Bron: The Washington Post, The mysterious drop in the number of migrants crossing the Mediterranean.