Staatssecretaris Nicole de Moor zet in op ontrading van irreguliere migratie uit Nigeria

De Staatssecretaris voor Asiel en Migratie gaf de Dienst Vreemdelingenzaken de opdracht om een preventiecampagne op te starten om mensen in Nigeria te wijzen op de gevaren van mensenhandel, uitbuiting en de risico’s die verbonden zijn aan irreguliere migratie.

 

In België waren er vorig jaar 352 asielaanvragen van Nigerianen, bijna dubbel zoveel als de 181 in 2019. Maar liefst 96 procent van de Nigerianen die asiel aanvragen in België, blijkt na onderzoek geen nood te hebben aan bescherming. Zij moeten terugkeren naar hun land van herkomst.

Nigeriaanse vrouwen in onwettig verblijf, zijn bovendien vaak het slachtoffer van mensenhandel en seksuele uitbuiting. De laatste jaren werden 122 Nigeriaanse slachtoffers van seksuele uitbuiting aangetroffen.

In deze context zal de Dienst Vreemdelingenzaken een preventiecampagne in Nigeria opstarten. De Dienst Vreemdelingenzaken gaat voor de campagne samenwerken met de lokale organisatie "Pathfinders Justice Initiative". Ze zullen voor de campagne samenwerken met personen die werden teruggestuurd en slachtoffers van mensenhandel.

De campagne zal lopen via radio, kranten, aanplakborden en sociale media. Ook zal in scholen aan sensibilisering worden gedaan. Een telefonische hulplijn wordt opgezet die bellers doorverwijst naar lokale economische mogelijkheden. Die mogelijkheden worden ook op een website voorgesteld.

Voor meer informatie, lees het persbericht van de Staatsecretaris voor Asiel en Migratie

Publicatiedatum: vr 28 jul 2023
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: