Raad van de EU past regels rond visa aan

Op 5 december heeft de Raad van de EU unaniem een verordening goedgekeurd, waarmee ze een opschortings- en wederkerigheidsmechanisme toevoegt aan de verordening die bepaalt voor welke derdelanders een visum vereist is om de EU binnen te komen.

logo EU Council

De Raad van de Europese Unie heeft zonder verdere discussie een verordening aangenomen, die enkele belangrijke wijzigingen maakt aan Verordening 539/2001 van de Raad, die de derde landen opsomt van wie de onderdanen in het bezit van een visum moeten zijn om de buitengrenzen van de EU te overschrijden en die landen van wie de onderdanen vrijgesteld zijn van deze vereiste.

De nieuwe Verordening PE-CONS 65/13 introduceert enerzijds een voorzorgsclausule (opschortingsmechanisme), die het mogelijk maakt om de visumplicht ten aanzien van - normaalgezien vrijgestelde - onderdanen van derde landen tijdelijk opnieuw in te voeren. Anderzijds worden de vergeldingsmechanismen (reciprociteitsmechanismen) verscherpt, in geval een derde land, van die de onderdanen vrijstelling genieten van de visumplicht, het wederkerigheidsbeginsel schendt door van onderdanen van de EU zelf een visum te eisen om dat land binnen te komen.

Een uitgebreide verduidelijking van de wijzigingen kunt u lezen in het persbericht van de Raad van de Europese Unie (in het Engels).

Publicatiedatum: do 05 dec 2013
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Soort nieuws: