Raad keurt financieel programma 2014-2020 m.b.t. migratie en interne veiligheid goed

Vandaag werden in de Raad de verordeningen aangenomen die het Fonds voor asiel, migratie en integratie (AMF) en het Fonds voor interne veiligheid (ISF) oprichten voor de periode 2014-2020. De financiële enveloppe voor de uitvoering van deze programma's bedraagt € 6.901 miljoen in lopende prijzen.

Council of the European Union

Achtergrond

Voor de periode 2007-2013 was er een Algemeen Programma 'Solidariteit en Beheer van de Migratiestromen" waarbinnen vier fondsen werden opgericht: het Vluchtelingenfonds, het Europees Intergratiefonds, het Europees Terugkeerfonds en het Buitengrenzenfonds.

De EU wou d.m.v. deze instrumenten niet enkele het gezamenlijke asiel-, migratie- en grensbeleid versterken maar ook de Europese solidariteit ondersteunen, zodat de EU lidstaten die de grootste financiële lasten hadden toereikend gesteund worden.

Het kaderprogramma "Veiligheid en Bescherming van de Vrijheden" bevordert de effectieve Europese grensoverschrijdende samenwerking in de strijd tegen misdaad en terrorisme en verbetert de activiteiten m.b.t. criminaliteitspreventie d.m.v. twee financiële programma's: "Terrorisme en andere aan veiligheid gerelateerde risico's: preventie, paraatheid en beheersing van de gevolgen" (CIPS) en "Preventie en bestrijding van criminaliteit" (ISEC)

Nieuwe fondsen Binnenlandse zaken 2014-2020

Wat betreft het nieuw Multifinancieel Kader 2014-2020 werden deze zes fondsen herleid tot twee.

Het Fonds voor asiel, migratie en integratie (AMF)  draagt bij tot de uitvoering, versterking en ontwikkeling van het gemeenschappelijk beleid inzake asiel en immigratie. 

Het programma zal acties financieren met als doel het versterken en ontwikkelen van het Gemeenschappelijk Europees Asielstelsel; het ondersteunen van de legale migratie naar de lidstaten,  alsmede het bevorderen van de daadwerkelijke integratie van onderdanen van derde landen; het bevorderen doeltreffende terugkeerstrategieën; het bevorderen van de solidariteit en verdeling van de verantwoordelijkheid tussen de lidstaten, met name ten aanzien van de lidstaten die het meest te maken hebben met migratie en asielstromen.

De totale middelen voor de uitvoering van dit programma is € 3.137 miljoen in lopende prijzen. € 385 miljoen is gezamenlijk toegewezen aan noodhulp, bijvoorbeeld in situatie waar extreme migratiedruk is op een of meerdere Lidstaten; acties van de Unie en het Europees Migratienetwerk.

Het Fonds voor de interne veiligheid (ISF) is opgesplitst in twee:

Het ISF-Grenzen heeft als doel bij te dragen aan een hoog niveau van veiligheid in de Unie en tegelijkertijd legaal reizen te vergemakkelijken door middel van een uniform en hoog niveau van grenscontroletoezicht aan de buitengrenzen en de doeltreffende behandeling van Schengenvisa.

Het programma zal acties financieren met als doel het bevorderen van de ontwikkeling en uitvoering van het gemeenschappelijke beleid inzake visa en de strijd tegen illegale migratie; het geleidelijk opzetten van een geïntegreerd beheersysteem voor de buitengrenzen om een hoog niveau van controle en bescherming van de buitengrenzen te verzekeren en de efficeinte overschrijding van deze grenzen.

De totale middelen voor de uitvoering van dit programma is € 2.760 miljoen. € 791 miljoen is gezamenlijk toegewezen aan de uitvoering van een programma voor het opzetten van IT-systemen ter beheersing van de migratiestromen over de buitengrenzen.

Het ISF-Politie heeft als doel bij te dragen aan een hoog niveau van veiligheid in de Unie.

Het programma zal acties financieren gerelateerd aan voorkoming van criminaliteit, de strijd tegen grensoverschrijdende en zware en georganiseerde misdaad, waaronder terrorisme en de versterking van de samenwerking tussen rechtshandhavingsautoriteiten. Het zal ook acties ondersteunen gerelateerd aan de versterking van de capaciteit van de Lidstaten en de EU voor het doeltreffende beheer van veiligheidsgerelateerde risico's en crises en de bescherming van mensen en kritieke infrastructuur tegen terroristische aanvallen.

De totale middelen voor de uitvoering van dit programma is € 1.004 miljoen.

De verordeningen zijn van kracht op de dag volgend op de publicatie in het Official Journal of the European Union en zijn van toepassing vanaf 1 januari 2014.

Het persbericht van de Raad is hier te lezen, meer informatie over het AMIF en ISF vind je  hier.

Publicatiedatum: ma 14 apr 2014
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Soort nieuws: