Nicole de Moor zet preventiecampagnes in om secundaire migratie van asielzoekers uit andere lidstaten tegen te gaan

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor zet preventiecampagnes in om te vermijden dat asielzoekers die onder de verantwoordelijkheid van andere Europese landen vallen, in België nog een asielprocedure zouden opstarten. Die secundaire migratie uit andere Europese lidstaten zorgt voor een bijkomende druk op het Belgisch asielsysteem en opvangnetwerk.

Vorig jaar was 47% van de asielzoekers in België al geregistreerd in een andere EU-lidstaat. Volgens de Europese Dublinregels zijn die andere landen verantwoordelijk voor de asielprocedure.

Om sneller asielzoekers te kunnen overdragen naar de verantwoordelijke lidstaten, richtte staatssecretaris de Moor vorig jaar een Dublincentrum op. Daar wordt een versnelde procedure toegepast. Dit resulteerde in november in 113 overdrachten, daar waar het eerder over gemiddeld 70 overdrachten per maand ging.

In combinatie met dat Dublincentrum zet de staatssecretaris in op preventiecampagnes in andere Europese landen om asielzoekers bewust te maken dat het geen zin heeft om nog een bijkomende procedure op te starten in ons land. Ook worden misvattingen over de Belgische asielprocedure ontkracht. De campagnes lopen via sociale media en zijn gericht op Afghanen, Burundezen en Eritreeërs, nationaliteiten die veel voorkomen binnen de secundaire migratie. 

Kijk voor meer informatie over de preventiecampagnes op deze pagina.

Publicatiedatum: do 26 jan 2023
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: