Myria vraagt om de evacuatie te vergemakkelijken van mensen met een verblijfsrecht in België die vastzitten in Gaza

In een vandaag gepubliceerd persbericht zegt Myria veel meldingen te ontvangen van mensen die op een of andere manier een band hebben met België en die vastzitten in uiterst bedreigende omstandigheden in Gaza.

Myria wil dringend de aandacht vestigen op bepaalde kwesties met betrekking tot Palestijnen in België of mensen met banden met België die zich in het conflictgebied bevinden.

Drie punten worden in het bijzonder benadrukt:

1. Terwijl de Belgische autoriteiten in de regio zich inspannen om Belgen en hun families die vastzitten toe te laten de grensovergang Rafah over te steken om de Gazastrook te verlaten, wordt deze hulp niet wettelijk voorzien voor niet-Belgen die in België wonen en het recht hebben er te verblijven, maar die zich in Gaza bevinden. Myria vraagt dat evacuatie ook mogelijk is en vergemakkelijkt wordt voor mensen die een verblijfsrecht in of visum hebben voor België.

2. Myria wijst op de moeilijkheden die Palestijnen in Gaza ondervinden bij het indienen van visumaanvragen voor gezinshereniging of om humanitaire redenen. Bovendien beveelt Myria aan dat de Dienst Vreemdelingenzaken rekening houdt met de humanitaire context bij de behandeling van visumaanvragen die in behandeling zijn. Het onderstreept ook dat, zelfs na een positieve beslissing, er momenteel geen oplossing is voor familieleden om Gaza te verlaten en een visum te krijgen.

3. Terwijl het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) heeft aangekondigd dat de kennisgeving van beslissingen tot toekenning of weigering van de subsidiaire beschermingsstatus tijdelijk is opgeschort voor verzoekers uit Gaza en de Westelijke Jordaanoever, roept Myria op om de dossiers van Palestijnen in Gaza snel te behandelen op basis van een degelijk en correct beschermingsbeleid.

Lees voor meer informatie het persbericht van Myria.

Publicatiedatum: za 16 sep 2023
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: