Jaarlijkse EMN Conferentie: "De Agenda voor Groei in de EU: het belang van migratie"

Op 5 en 6 november organiseerde het Litouwse Voorzitterschap van de EU de jaarlijkse EMN Conferentie. Deze editie concentreerde zich op de verwezenlijkingen en de uitdagingen van arbeidsmigratie in de EU en de rol van migratie voor de EU Agenda voor Groei.

Logo EMN

In het licht van de Europa 2020 Strategie, concentreerde de jaarlijkse EMN Conferentie zich dit jaar op arbeidsmigratie. De Strategie erkent dat migratie in belangrijke mate kan bijdragen om groei en innovatie in de EU te stimuleren, inspelend op arbeidstekorten in sommige economische sectoren en de hoge werkloosheidsgraad in de EU.

Vandaar dat Lidstaten zich opnieuw moeten bezinnen over hun migratiebeleid, waarbij de aandacht in het bijzonder naar de flexibiliteit en haar aanpassingsvermogen moet gaan, zonder in te boeten in duidelijkheid. Ook moet het beleid zich richten tot de vraag en gebaseerd zijn op de netto-voordelen voor zowel gastlanden als migranten.

Tijdens de Conferentie kwamen vooraanstaande onderzoekers en beleidsmakers samen om te informeren over de verwezenlijkingen die reeds bereikt zijn op vlak van migratie, de situatie in de EU en, over het algemeen, om te brainstormen over de rol van migratie voor de EU Agenda voor Groei.

Sleutelbevindingen uit de conferentie zijn:

  • Migratie is een permanent kenmerk van de Europese economie en maatschappij;
  • Een langetermijnvisie over migratiebeleid moet uitgewerkt worden;
  • Het mogelijk maken van integratie en participatie in de arbeidsmarkt van alle migranten, ook diegene die reeds op EU-grondgebied aanwezig zijn of om andere redenen dan werk aankomen, is de hoeksteen van een succesvol migratiebeleid;
  • Aangezien de effecten van migratiebeleid slechts op lange termijn voelbaar zijn, is politiek leiderschap en visie nodig.

Meer informatie over de Jaarlijkse EMN Conferentie kunt u vinden op de website van het Litouwse Voorzitterschap.

Presentaties, overzichten en conclusies zullen binnenkort gepubliceerd worden.

Publicatiedatum: wo 06 nov 2013
Geografie:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: