Italië roept de noodtoestand uit na een sterke toename van migranten die over zee aankomen

Vandaag heeft Italië de noodtoestand uitgeroepen vanwege de sterke stijging van het aantal migranten dat via de gevaarlijke Middellandse Zeeroute aan de kust van Italië aankomt. Het is voor het eerst sinds 2011 dat Italië zijn toevlucht neemt tot zo'n drastische maatregel.

Italië heeft dit jaar tot nu toe 30.695 mensen aan de kust zien aankomen, bijna vier keer zoveel als in dezelfde periode in 2022. Het aantal mensen dat via de zee de oversteek maken van Tunesië naar Italië, neemt dit jaar toe en haalt Libië in als belangrijkste land van vertrek. Volgens Federico Fossi, senior public information associate bij de Hoge Commissaris van de VN voor Vluchtelingen (UNHCR) in Italië, komt de meerderheid van de mensen die Tunesië verlaten en in Italië aankomen, uit Afrika bezuiden de Sahara, met 4.000 uit Ivoorkust en 3.300 uit Guinee.

De noodtoestand in Italië zal ongeveer zes maanden duren en zal 5 miljoen euro opleveren voor regio's in het zuiden van Italië om te helpen omgaan met aankomsten, aldus het Italiaanse kabinet. Dit geld zal worden gebruikt om “nieuwe structuren te creëren, geschikt voor zowel de opvang als de verwerking en repatriëring van migranten die niet kunnen blijven”.

Volgens Matteo Salvini, nu vicepremier, moet Europa wakker worden en ingrijpen: “het praat al jaren zonder ook maar een vinger uit te steken, en nu is het tijd om te laten zien dat er een gemeenschap is, een Unie en dat solidariteit niet enkel een verantwoordelijkheid is van Italië, Spanje, Griekenland of Malta.”

Elders op het continent heeft het aantal mensen dat de zee overstak naar Spanje dit jaar ongeveer 4.800 bereikt en in Griekenland ongeveer 3.800. Ondertussen zijn er volgens het Home Office iets minder dan 4.900 overtochten over het Engelse Kanaal.

Lees voor meer informatie de persberichten: "Italy state of emergency: Map shows migrant hotspots as Mediterranean crossings jump 305%" or "Why has Italy declared a state of emergency over migration? What impact will it have?".

Publicatiedatum: di 11 apr 2023
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: