Grondwettelijk Hof: opsluiting irregulier verblijvende families met kinderen in aangepaste gesloten centra kan

In het arrest nr 166/2013 van vandaag 19 December 2013, wijst het Grondwettelijk Hof een beroep af ingediend met betrekking tot de vasthouding van families met kinderen.

Achtergrond

Vijf NGO's (Coordination des Organisations non gouvernementales pour les droits de l’enfant,  Défense des Enfants – International, Jesuit Refugee Service Belgium, La Ligue des Droits de l'Homme et UNICEF Belgium, bijgetreden door de Liga voor Mensenrechten), diende beroep in tegen de Wet van 16 November 2011, waardoor het artikel 74/9 in de Verblijfswet werd ingevoegd.

Artikel 74/9 verbiedt in §1 de opsluiting in gesloten centra  van illegaal verblijvende families met kinderen tenzij de plaats is aangepast aan de noden van families met minderjarige kinderen. Artikel 74/9 §2 voorziet in de mogelijkheid om families met kinderen die op irregulier wijze proberen het Belgisch grondgebied te betreden, te laten verblijven in deze aangepaste gesloten centra, en dit voor een zo kort mogelijke periode. In §3 wordt voorzien in de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden in een eigen woning te verblijven (de zogenaamde "woonunits").

Arrest nr. 166/2013 van het Grondwettelijk Hof

In het arrest nr. 166/2013 van 19 december 2013 besluit het Grondwettelijk Hof dat artikel 74/9 van de Verblijfswet in overeenstemming is met het Internationaal Verdrag betreffende de burgerlijke en politieke rechten, het EVRM, het Verdrag betreffende de rechten van het kind en de Grondwet.

Niettemin herinnert het Hof eraan dat een kind niet kan worden vastgehouden in een plaats voor volwassenen onder dezelfde omstandigheden als volwassenen en dat de vasthouding zo kort mogelijk moet zijn. De argumenten van beide partijen and de redenering van het Hof, leest u in het arrest.

Publicatiedatum: do 19 dec 2013
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Soort nieuws: