EMN-conferentie onderzoekt de toekomst van legale migratie in de EU

Het Europees Migratienetwerk (EMN) hield een tweedaagse conferentie met de titel "Shaping the future of EU legal migration: waar zijn we en waar willen we naartoe?". Het evenement maakte deel uit van het huidige Spaanse voorzitterschap van de Raad van de EU, met de nadruk op legale migratiestrategieën om het benodigde talent en de vaardigheden uit het buitenland aan te trekken.

De conferentie bracht high level beleidsmakers en technische deskundigen die betrokken zijn bij het ontwerp en de uitvoering van reguliere migratietrajecten bijeen.

Ylva Johansson, EU Commissaris voor Binnenlandse Zaken, opende de conferentie. In haar toespraak benadrukte ze dat migranten het talent aanbrengen dat de EU nodig heeft en dat "Talent Partnerships" win-winprojecten zijn omdat ze zowel ten goede komen aan EU-landen (waar bedrijven behoefte hebben aan personeel) als aan niet-EU-landen (waar werknemers in het buitenland competenties en ervaring kunnen opdoen). In dit verband benadrukte ze het belang van het "Skills and Talent Mobility Package" dat op 15 november 2023 werd aangenomen.

De conferentie focuste tevens op de perspectieven van belangrijke partnerlanden. Hoge vertegenwoordigers uit Marokko, Honduras, Bangladesh, Spanje, Pakistan, Tunesië en Egypte benadrukten dat de meeste herkomstlanden over een grote beroepsbevolking beschikken en dat talentpartnerschappen een stap in de goede richting zijn. Ze dringen er echter op aan dat de programma’s op te schalen en dat ze de drie partijen ten goede komen: de landen van bestemming, de landen van herkomst en de arbeidsmigranten zelf, wier rechten beschermd moeten worden. Ze delen ook de bezorgdheid en uitdagingen met betrekking tot het koppelen van arbeidsbehoeften en vaardigheden, administratieve vereenvoudiging, accreditatie van kwalificaties en vaardigheden, het risico op braindrain, enz.

Er werd ook gesproken over recente initiatieven en voortgang met betrekking tot aanvullende trajecten "complementary pathways" gekoppeld aan werk voor individuen die internationale bescherming nodig hebben. De deelnemers waren eensgezind over het belang van reguliere trajecten. Zij benadrukten onder meer dat de meest kwetsbare individuen, diegenen met de laagste opleiding en (formele) vaardigheden, minst kans maken om van deze trajecten te genieten. Daarom is het belangrijk om kansen te creëren en kwetsbare migranten en vluchtelingen te bereiken waar ze zich bevinden.

Op de tweede dag volgde de conferentie een meer technische benadering, waarbij het technische werk werd erkend dat moet worden gedaan om op dit gebied vooruitgang te boeken. Er werd gekeken naar de uitdagingen en successen van de belangrijkste initiatieven in het kader van het "Skills and Talent Package", zoals de EU Talent Pool, Talent Partnerships en de erkenning van kwalificaties. Uitdagingen zijn onder meer het verstrekken van informatie en duidelijkheid aan derdelanders met betrekking tot de toegang tot de EU, het ontwikkelen van een goed instrument om derdelanders en werkgevers te matchen, het zorgen voor interoperabiliteit tussen het EU-systeem/Talent Pool en de reeds bestaande systemen in de EU-lidstaten, het opleiden en bijscholen van mensen in de partnerlanden, enz.

De conferentie zoomde finaal in op drie specifieke sectoren die te kampen hebben met een tekort aan arbeidskrachten op EU-niveau: transport, bouw en langdurige zorg. Deze sessie, gemodereerd door een collega van EMN België, Christophe Van Hemelryck, toonde onder andere aan dat deze sectoren te kampen hebben met grote tekorten aan gekwalificeerde arbeidskrachten en dat de vraag zal blijven groeien. De meeste werkgevers zien migratie in dit opzicht als een kans. Ze worden echter geconfronteerd met uitdagingen bij het aantrekken van talent omwille van de huidige complexiteit en duur van het proces, het gebrek aan overeenstemming tussen de opleidingen in de landen van herkomst en de EU-vereisten, het gebrek aan harmonisatie binnen de EU (bijvoorbeeld op het vlak van de erkenning van vaardigheden), enz.

De conferentie bood een waardevol platform voor dialoog en uitwisseling van ideeën over de toekomst van reguliere migratie in de EU. Er werd gewezen op het belang van samenwerking en partnerschap bij het aanpakken van de uitdagingen en kansen van arbeidsmigratie.

Op deze pagina vindt u alle werkdocumenten en video's van de conferentie.

Publicatiedatum: vr 17 nov 2023
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: