EMN België ontmoet het Wereldpartnerschap voor Migratie & Ontwikkeling - KNOMAD

Vandaag ontmoet het Belgisch Contactpunt van het EMN vertegenwoordigers van KNOMAD, een initiatief van de Wereldbank, dat ernaar streeft een wereldwijd centrum van kennis en beleidsexpertise te zijn rond migratie en ontwikkeling. Ontdek dit initiatief samen met ons!

Achtergrondinformatie

KNOMAD steunt op experten van over heel de wereld om bestaande kennis samen te vatten en nieuwe kennis te ontwikkelen, opdat beleidsmakers van zowel zend- als ontvangststaten er gebruik van kunnen maken.

Tijdens haar ontstaansfase, mei 2011 - april 2013, heeft KNOMAD overlegrondes gehouden met overheden van geïndustrialiseerde en ontwikkelingslanden, maatschappelijke organisaties, de private sector en academici, om die belangrijkste punten te identificeren waar de nood aan informatie het hoogst is, om het debat op beleidsniveau te voeden.

KNOMAD begon haar 5-jarige implementatiefase in mei 2013. Aan het eind van het derde jaar zal een evaluatie ondernomen worden. De laatste twee jaren zullen gewijd worden aan de capaciteitsopbouw en het uitvoeren van een aantal proefprogramma's. Het is de bedoeling dat KNOMAD stopt in 2018.

Doelstellingen

De kerndoelen van KNOMAD’s zijn:

  • Ontwikkelen en samenvatten van kennis aangaande migratiezaken voor landen;
  • Het ontwikkelen van een waaier aan beleidskeuzes, gebaseerd op multidisciplinaire kennis en bewijsstukken; en
  • Zend- en ontvangststaten voorzien van technische bijstand en capaciteitsopbouw bij het implementeren van proefprogramma's, de evaluatie van het migratiebeleid en bij dataverzameling.

Activiteiten & Werkgroepen

 De activiteiten van KNOMAD worden gegroepeerd binnen Thematische Werkgroepen, waaronder: data aangaande migratiestromen en geldoverdachten, migratie van hoog- en laaggeschoolde arbeidskrachten, problemen inzake integratie in gastgemeenschappen, samenhang op beleids- en institutioneel niveau, Migratie, veiligheid en ontwikkeling, de rechten van migranten en sociale aspecten van migratie, Demografische veranderingen en migratie, Geldoverdrachten, waaronder toegang tot de financiële en zekerheidsmarkten, het aanwenden van financiële transfers, Klimaatverandering en migratie, Binnenlandse migratie en verstedelijking.

Aanvullende informatie, waaronder kernvragen en activiteiten van de thematische werkgroepen en evenementen, kan gevonden worden op de  KNOMAD website.

Publicatiedatum: ma 09 sep 2013
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Soort nieuws: