De wereldgemeenschap viert Wereldvluchtelingendag onder het thema “Hope away from home”

Wereldvluchtelingendag is een internationale dag die door de Verenigde Naties is uitgeroepen om vluchtelingen over de hele wereld te eren. De dag valt elk jaar op 20 juni en viert de kracht en moed van mensen die gedwongen werden hun thuisland te ontvluchten om te ontsnappen aan conflicten of vervolging.

Ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag herinnert de VN eraan dat "elke minuut 20 mensen alles achterlaten om te ontsnappen aan oorlog, vervolging of terreur" en onderstreept dat "vluchtelingen tot de meest kwetsbare mensen ter wereld behoren".

UN Women benadrukt dat "het verbeteren van het mentale welzijn van vluchtelingen cruciaal is om hen te helpen aan een betere toekomst te werken". De Wereldgezondheidsorganisatie pleit ook voor inclusie en oplossingen op gezondheidsgebied voor vluchtelingen en gastgemeenschappen: "Vluchtelingen kunnen uiteenlopende gezondheidsbehoeften hebben waaraan tegemoet moet worden gekomen door hen volledige toegang te geven tot kritieke diensten, waaronder geestelijke gezondheid, gezondheid van moeder en kind, immunisatie, seksuele en reproductieve gezondheid, behandeling van chronische ziekten en beperkingen. Vluchtelingen volledige toegang geven tot gezondheidszorg houdt niet op bij het toekennen van formele rechten, maar vereist inclusieve en niet-discriminerende gezondheidsdiensten die cultuurgevoelig zijn."

The EU Commissie verklaart dat "vandaag de dag meer dan 110 miljoen mensen over de hele wereld gedwongen ontheemd zijn" en herhaalt haar toezegging om "de inspanningen op te voeren om ervoor te zorgen dat de EU een plaats blijft waar vluchtelingen bescherming en veiligheid vinden". De EU verwelkomt het komende Wereldvluchtelingenforum in december 2023 als een belangrijke gelegenheid om de mondiale verantwoordelijkheid beter te delen.

Ook in België vestigen verschillende actoren de aandacht op de miljoenen mensen over de hele wereld die op de vlucht zijn voor conflicten of vervolging. Fedasil, the Federal Agency for the Reception of Asylum Seekers, benadrukt dat integratie en inclusie de sleutel zijn tot een hoopvolle toekomst voor vluchtelingen. Fedasil roept overheden, organisaties en gemeenschappen op om samen te werken en een omgeving te creëren waarin vluchtelingen hun vaardigheden en talenten kunnen gebruiken zodat ze kunnen bijdragen aan de samenlevingen die hen opvangen. Enkele inspirerende videoportretten van bewoners van opvangcentra die, in afwachting van een beslissing over hun asielaanvraag, zich inzetten voor verschillende initiatieven in de buurt, zijn hier beschikbaar.  

Foto: Zachtleven from Pixabay.

Publicatiedatum: wo 28 jun 2023
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Soort nieuws: