CMI Rapport: Herzienning van informatie, terugkeer en reintegratie van Irakese onderdanen (IRRINI) Programma

Het Christelijke Michelsen Instituut heeft een rapport gepubliceerd in opdracht van het Noorse immigratie directoraat over de Noorse informatie, terugkeer en integratie van Irakese onderdanen naar Irak (het IRRINI-Programma). Het onderzoek is gevoerd in samenwerking met de Universiteit van Duhok.

Het (IRRINI) programma voor informatie, terugkeer en re-integratie van Irakese burgers naar Irak is voorgesteld in 2008 door de Noorse immigratie directoraat (UDI) om de vrijwillige terugkeer en intergratie van Irakese migranten te vergemakkelijken. Naast het begeleiden van asielzoekers die wachten op een beslissing of in het bezit zijn van een negatieve beslissing, ondersteunt het IRRINI programma repatriëring van de Irakezen met de Noorse verblijfsvergunning. Dit programma houdt echter geen rekening met de Irakese onderdanen die zijn uitgezet door de Noorse politie.

Het IRRINI programma is gecreëerd om informatie in te winnen over terugkeer (voor vertrek), individueel loopbaan advies/planning (voor vertrek), de 'cash component', de re-integratieondersteuning vanuit Irak: beroepsopleiding, jobaanbiedingen, business planning,... en individuele opvolging na terugkeer.

In Augustus 2010 heeft IRRINI de terugkeer van 859 Irakezen naar hun thuisland ondersteund. Deze trend blijft voortgezet worden na de conclusie van dit rapport, 281 Irakezen zijn terggekeerd naar Irak tussen januari en juni 2011.

De vier belangrijkste bevindingen:

  • Het IRRINI programma heeft een omvangrijk aantal Irakese asielzoekers in Noorwegen een waardig alternatief geboden voor wat zij aanschouwen als 'verplichte terugkeer'. 
  • De meerderheid van de repatrianten geven een positieve beoordeling aan de steun van IOM, maar er zijn wel grote regionale verschillen ten aanzien van de re-integratie component.
  • De meerderheid van degenen die zijn teruggekeerd verwachten te blijven in hun regio van herkomst, hoewel dit slechts voor de helft van de repatrianten in Bagdad geldt.
  • De percepties die Irakese repatrianten hebben opgedaan ivm de leefomstandigheden in Noorwegen weken significant af van hun verwachtingen in Irak

Voor meer informatie kunt u het rapport in bijlage lezen of klikken op de volgende link 
 

Publicatiedatum: di 29 nov 2011
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: