Brussels Parlement keurt ordonnantie over economische migratie goed

Vandaag heeft het Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in plenaire zitting een ordonnantie betreffende economische migratie aangenomen. Het doel is de huidige teksten te moderniseren, coherenter te maken en te vereenvoudigen, om zo beter te kunnen inspelen op de tekorten aan arbeidskrachten die op de arbeidsmarkt worden vastgesteld. 

Op 5 december 2023 werd in het Brusselse Parlement een ontwerp van ordonnantie betreffende economische migratie voorgesteld door de Brusselse Minister van Werk Bernard Clerfayt. Het doel was om in één coherente en vereenvoudigde tekst de bepalingen samen te brengen die momenteel zijn opgenomen in twee wetten (de ene met betrekking tot buitenlandse werknemers in loondienst en de andere met betrekking tot zelfstandigen). Het doel was ook om een modern systeem te presenteren dat rekening houdt met ontwikkelingen in de structuur van de staat en met EU-normen en administratieve praktijken op dit gebied. 

Om een antwoord te bieden op de tekorten aan arbeidskrachten op de arbeidsmarkt, streeft de ordonnantie drie doelstellingen na:

  • het economische belang van de regio beschermen, door werkgevers toe te staan een werknemer in dienst te nemen wanneer ze geen kandidaten kunnen vinden op de arbeidsmarkt en de toegevoegde waarde te garanderen van de nieuwe economische activiteiten die door buitenlandse werknemers worden ontwikkeld;
     
  • bijdragen tot de aantrekkelijkheid en het concurrentievermogen van de regio door buitenlandse werknemers en werkgevers een eenvoudig en coherent juridisch kader te bieden; 
     
  • zorgen voor meer rechtszekerheid voor werkgevers, werknemers in loondienst of zelfstandigen en voor de administratie die verantwoordelijk is voor de uitvoering van deze bepalingen. 

De ontwerpverordening heeft talrijke reacties uitgelokt, met name van de Liga van Huispersoneel en het Comité van Ongedocumenteerde Werknemers van het Verbond van Christelijke Vakverenigingen van België (CSC), die betreuren dat de verordening geen toegang geeft tot de gecombineerde vergunning voor werknemers zonder papieren die al in Brussel aanwezig zijn. Minister Bernard Clerfayt onderstreepte dat de ordonnantie geen middel is om werknemers zonder papieren te regulariseren en dat deze kwestie moet worden aangepakt, rekening houdend met de verdeling van de bevoegdheden en de exclusieve bevoegdheid van de federale regering met betrekking tot het verblijfsrecht.

Lees voor meer details de ontwerpverordening en de amendementen op de tekst.

Publicatiedatum: vr 26 jan 2024
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: