België hervestigt 75 vluchtelingen

In november dit jaar zal België 75 Syrische vluchtelingen hervestigen die het geweld in hun land ontvlucht zijn. Het betreffen allemaal kwetsbare vluchtelingen, met inbegrip van families en minderjarigen.

Print screen of press release on the resettlement of 75 Syrian refugees in BE

Selectieprocedure

Gedurende de laatste maanden heeft UNHCR een eerste groep van Syrische vluchtelingen, die momenteel in Turkije verblijven, geselecteerd.  Een team van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) reisde eind augustus naar Ankara en heeft daar gedurende een week deze geselecteerde vluchtelingen geïnterviewd.  De interviews dienden om de identiteit verder te bepalen, om hun gegronde vrees voor vervolging te onderzoeken en om te verifiëren dat deze vluchtelingen niet betrokken geweest zijn bij oorlogsmisdaden.  De Internationale Organisatie voor Migratie heeft ook medische controles uitgevoerd.

Hervestiging en integratie

Eenmaal de lijst van vluchtelingen die voorgesteld wordt door het CGVS goedgekeurd wordt door de minister, zal de Dienst Vreemdelingenzaken de nodige doorlaatbewijzen uitgeven.  Intussen zal Fedasil een culturele oriëntatiemissie naar Turkije uitvoeren om de vluchtelingen bijkomende informatie over België te verschaffen.

Bij aankomst in België zullen deze vluchtelingen de vluchtelingenstatus toegekend worden en zullen ze een verblijfskaart krijgen.  Gedurende de eerste 6 weken zullen ze in een open opvangcentrum verblijven en taal- en integratiecursussen kunnen volgen.  Daarna worden ze toegewezen aan verschillende gemeentes en zullen ze ondersteund worden gedurende 12 maanden door Caritas en Convivial om de aanpassing aan hun nieuw leven te faciliteren en om werk te zoeken.

Hervestigingsplannen voor de toekomst

In 2013 heeft Maggie De Block een structureel hervestigingsproject opgezet.  In dit kader zal België elk jaar een aantal vluchtelingen hervestigen onder de koepel van het EU hervestigingsprogramma, en dit in nauwe samenwerking met het UNHCR.  Het doel is om tegen 2020 jaarlijks 250 vluchtelingen te hervestigen in België.

Gelieve meer informatie te vinden op: http://www.resettlement.be/

Publicatiedatum: ma 08 sep 2014
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: