België draagt bij tot de ontmanteling van een van de meest actieve migrantensmokkelnetwerken over het Kanaal

Een grootschalige operatie van rechtshandhavings- en justitiële autoriteiten leidde tot de ontmanteling van één van de actiefste netwerken van migrantensmokkel over het Kanaal in kleine bootjes. De operatie werd gecoördineerd door Europol en Eurojust en betrok de Belgische, Franse en Duitse autoriteiten.

De smokkel van migranten via kleine boten is sinds 2019 voortdurend toegenomen en was in 2021 de meest gebruikte smokkelmethode voor migranten van de EU naar het VK. Het overtrof hiermee de smokkel via vrachtwagens. 

Om de smokkel van migranten over het Kanaal aan te pakken, heeft Europol een Operationele Task Force (OTF Wave) opgezet met België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Tijdens een gezamenlijk onderzoek, dat eind 2022 van start ging en meer dan een jaar duurde, identificeerden de leden van OTF Wave de structuur en werkwijze van een groot crimineel netwerk dat bestond uit Iraakse en Syrische onderdanen van Koerdische afkomst. De verdachten, allen gevestigd in Duitsland, organiseerden de aankoop, opslag en vervoer van opblaasboten, om deze vervolgens te gebruiken voor de smokkel van migranten vanaf de stranden bij de Franse stad Calais naar het Verenigd Koninkrijk. Uit het onderzoek bleek dat het criminele netwerk tot 8 vertrekken per nacht kon faciliteren, afhankelijk van de weersomstandigheden. De verdachten vroegen tussen de 1 000 en 3 000 euro per migrant voor een plaats op een gevaarlijk schip.

De gezamenlijke actiedag van 21 februari 2023, gecoördineerd door Eurojust en met medewerking van justitiële en rechtshandhavingsinstanties uit België, Frankrijk en Duitsland, leidde tot 19 arrestaties (waaronder die van de leider en de belangrijkste organisatoren van het netwerk) en invallen op 26 locaties.  

Lees voor meer informatie het persbericht van Eurojust

Publicatiedatum: wo 21 feb 2024
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: